Gündem Gözaltında işkence davasında beraat!

Gözaltında işkence davasında beraat!

26.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hayati Demir’e gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan 6 polisten 2’si kasten yaralama suçundan 2 bin 240 lira adli para cezasına çarptırıldı. 4 polis hakkında ise beraat kararı veridi...

Gözaltında işkence davasında beraat

Asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Hayati Demir’e karakolda işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan 6 polisten 2’si, işkence suçunun vasıf değiştirmesi ve olayda tahrik olduğu gerekçesiyle para cezasına çarptırılırken 4 polis memuru beraat etti. Mahkeme başkanı, karar öncesi savunma yapan polis memurlarından birine, “Karakoldan insanların niye korktuğunu sizi görünce anlıyoruz. Paldır küldür adamın tepesine biniyorsunuz. Yapma o zaman bu işi. Biz burada katile katil diyemiyoruz” diye çıkıştı.
Kağıthane’de 2 yıl önce asker kaçağı olduğu iddiasıyla gözaltına aldıkları Hayati Demir’i gözaltındayken döverek işkence ettikleri iddia edilen 7 polis memuru hakkında soruşturma başlatılmıştı. Dayak anına ilişkin medyada yer alan görüntülerde 7 polisin; tekme, tokat ve yumruklarla Hayati Demir’i dövdüıü görülüyordu. Karakola kardeşini görmeye giden Fahrettin Demir ise polis memurlarının, “Kardeşinle memurlarımız arasında biraz sürtüşme yaşanmış. Görünce paniğe kapılma, şok olma, rahat ol” dediklerini iddia etmişti. Ancak kardeşini kanlar içinde gören Fahrettin Demir savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık olayla ilgili polis memurları Mustafa Cirit ve Ali Topal hakkında “işkence” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar, 4 polis memuru hakkında ise “işkenceye yardım etme” suçundan 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Savcılık 1 polis memuru hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Hâkim sanığı fırçaladı
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dün görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar katıldı. Mahkeme başkanı kararını açıklamadan önce sanıklara son sözünü sordu. Bir sanığın, “Pişmanım, kendime hakim olamadım” demesi üzerine mahkeme başkanı, “Karakoldan insanların niye korktuğunu sizi görünce anlıyoruz. Paldır küldür adamın tepesine biniyorsunuz. Yapma o zaman bu mesleği. Devlet burada maaş veriyor size. Yap, vur, kır diye vermiyor. Ben burada katile katil diyemiyorum. Sizin yaptığınıza bak” dedi.
Haksız tahrik indirimi
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık polis memurları Ali Topal ve Mustafa Cirit’in üzerine atılı “işkence” suçunun vasfının değiştiğini ve “kasten yaralama” suçuna girdiğini belirterek sanıkların bu suçu haksız tahrik altında işlediklerini belirterek 2 bin 240 lira adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme para cezası için de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme diğer 4 sanık hakkında ise “işkenceye yardım etmek” suçunundan beraat verdi. Mahkeme ayrıca aynı dosyada hem şikâyetçi hem de sanık olan Hayati Demir’e de “yaralama ve hakaret” suçlarından beraat verdi.