Siyaset Gözler İdare Mahkemesi’nde

Gözler İdare Mahkemesi’nde

21.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamudan atılanların başvurularına Anayasa Mahkemesi “yetkimiz yok” dedi, Danıştay, idare mahkemelerini işaret etti

Gözler İdare  Mahkemesi’nde

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) kamu görevinden çıkarılanların başvuracağı “yargı yeri” konusundaki belirsizlikte gözler idare mahkemesine çevrildi.

Haberin Devamı

Danıştay 5. Daire, 667, 669 ve 672 sayılı OHAL KHK’larıyla meslekten çıkarılan 3 kamu personelinin işlemin iptali istemiyle ayrı ayrı açtığı davaları karara bağlandı. Daire, 3 davayı da “görev” yönünden reddederek, dosyaları idare mahkemelerine gönderdi. Davaların, Bakanlar Kurulu kararlarına karşı iptal ve tam yargı davalarının Danıştay’da açılacağını öngören 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca açıldığı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

Görüm ve çözüm yeri

“Uyuşmazlık, Anayasa’nın 121. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca çıkartılan, yasa gücünde ve düzeyinde olan Kanun Hükmünde Kararname’den kaynaklanmaktadır. Böyle bir uyuşmazlığın da 2575 sayılı Yasa’nın 24. maddesinde sayılan Bakanlar Kurulu kararlarından kaynaklanan uyuşmazlıklardan olmadığı açıktır.”

Haberin Devamı

Kararda, davaların görüm ve çözüm yerinin 2576 sayılı Yasa’nın 5. maddesi gereğince idari yargıda genel görevli yargı yeri olan idare mahkemesine ait olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

Danıştay kararında geçen “İdare Mahkemelerinin görevleri” başlıklı 2576 sayılı Yasa’nın 5. maddesi şöyle:

“İdare mahkemeleri, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay’da çözümlenecek olanlar dışındaki, iptal davalarını, tam yargı davalarını, tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklardan hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idarî sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davaları, diğer kanunlarla verilen işleri çözümler. Özel kanunlarda Danıştay’ın görevli olduğu belirtilen ve İdari Yargılama Usulü Kanunu ile idare mahkemelerinin görevli kılınmış bulunduğu davaları çözümler.”

Anayasa Mahkemesi, OHAL KHK’larının iptali istemiyle açılan davaları, düzenlemelerin Anayasa’ya aykırılığı iddiasını incelemeksizin “yetkimiz yok” diyerek reddederken, Danıştay’ın ise kararında OHAL KHK’ları için “yasa gücünde ve düzeyinde” değerlendirmesi yapması dikkat çekti.