Siyaset Gözler ‘Son’ anketlerde

Gözler ‘Son’ anketlerde

19.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirecek anayasa değişikliğine yönelik referanduma bir ay kala, AK Parti “son viraj” stratejisini Genel Başkan ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yarın gerçekleştirilecek Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) masaya yatıracak.

Gözler ‘Son’ anketlerde

Yıldırım ve kurmayları, referandum çalışmaları kapsamında sahada gördükleri ve edindikleri izlenimleri ile son kamuoyu anketlerinin sonuçlarını dikkate alarak propaganda stratejisinde gerekli rötuşları yapacak.
‘Kararsız’ sevinci
Bu çerçevede özellikle kararsızların “evet” safına geçişini sağlayan konular propaganda faaliyetlerinde daha ön plana çıkarılacak, gerekiyorsa söylem değişikliği ve düzeltmesi yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahaya inmesi ve AK Parti’nin propaganda kampanyasına resmen start vermesinin ardından, başlangıçta yüzde 20’lere ulaşan kararsız seçmen oranının düşme eğilimine girmesi AK Parti’de memnuniyet yarattı.
Kararsızlıktan “evet” ve “hayır” safına geçişin “evet” lehine bir seyir izlediğini belirten parti kurmayları, Almanya ve Hollanda krizlerinin seçmen üzerindeki etkisini merak ediyor. AK Partili bakan ve parti yöneticilerinin propaganda çalışmalarına yönelik Avrupa’daki yasaklama kararlarının yarattığı tartışmanın seçmen nezdindeki etkisini gösterecek anketleri henüz görmediklerini ifade eden parti kurmayları, yetişmesi durumunda sözkonusu iki ülkeyle yaşanan kriz sürecinde gerçekleştirilen anketlerin pazartesi günkü MYK’da ele alınabileceğini söyledi.
Parti kurmayları, düşük oranda da olsa AK Parti ve MHP seçmeni olmasına karşın “kararsızlığını” sürdüren kesim için de son anketler kapsamında çalışma yürütüldüğünü, AK Partili ve MHP’li seçmenin ayrı ayrı “kararsızlık” nedenlerinin tespit edilmeye çalışıldığını söyledi.
Güneydoğu sürprizi
Referandum sonuçları için yüzde 55-58 “evet” çıkacağı hesapları yapılan AK Parti’de yönetim özellikle HDP tabanından “evet”e yoğun destek bekliyor. Parti kurmayları, terörle mücadeleye desteğin fazla olduğunu, geçmişte “aidiyet bağıyla”, HDP’ye oy veren ancak “hendek” operasyonlarının ardından bu partiye tepkili hale gelen özellikle mütedeyyin Kürt seçmenin referandumda bu tepkisini yansıtacağına inanıyor.

Eski bakanlarla ‘birlik’ kahvaltısı

Bu arada Yıldırım, MYK öncesi kritik bir toplantıya da ev sahipliği yapacak. Yıldırım, MYK öncesinde parti genel merkezinde kahvaltıda eski bakanlarla buluşacak. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da davetli olduğu belirtilen toplantı ile siyasi kulislerde dillendirilen iddialara karşı kamuoyuna “birlik ve beraberlik” görüntüsü verilecek.