Gündem Gözlük cezası devlete kaldı!

Gözlük cezası devlete kaldı!

07.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gezi eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 56 sanık beraat etti. Sanıkların evlerinde ele geçirilen maske ve deniz gözlüğünün delil olamayacağını belirten hakimin, her sanık için 1500 lira olan avukatlık ücretini kamuya bırakmasıyla, hazineye 84 bin liralık fatura çıktı...

Gözlük cezası devlete kaldı

Çoğunluğunu üniversitelilerin oluşturduğu 56 kişinin “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etme” suçundan yargılandığı dava beraatle sonuçlandı. 3 yıla kadar hapisleri istenen sanıkların cezalandırılmaları için yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat ettikleri davanın faturası ise hazineye kesildi. İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi sanıkların beraat gerekçesi hakkında bilgi verdikten sonra karar tarihinde yürürlükte olan avukatlık asgari ücret tarifesine göre bin 500 TL’lik vekalet ücretinin hazineden alınarak kendisini avukat ile temsil ettiren sanıklara ayrı ayrı ödenmesine hükmedildi. Mahkemenin bu kararıyla hazineden 84 bin TL’nin çıkmasına hükmedilmiş oldu.

Gözlük delil olamaz
Sanıkların savunmalarında demokratik ve Anayasal haklarını kullanarak Gezi Parkı için Taksim ve Sancaktepe ilçesinde yapılan bazı barışçıl gösterilere katıldıklarını beyan ettiklerinin hatırlatıldığı gerekçeli kararda, sanıkların cezalandırılmaları için yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı belirtildi.
Hakim Ali Can Apaydın kararında, “Sanıkların evlerinde başka suçtan dolayı yapılan aramalarda ele geçen maske, deniz gözlüğü, sapan gibi eşyaların suç unsuru taşımadıkları ve suçta kullanıldıklarının da karine olarak kabul edilemeyeceği, sanıkların hiç birisinin üzerlerine atılı suçları işledikleri sırada ya da hemen sonrasında yakalanmadıkları”na vurgu yaptı.

Anayasal hak
Kararda, iddianamede geniş bir zaman aralığından ve birbiriyle çok uzak farklı yerlerden bahsedildiğine de dikkat çekilerek, “Sanıklara ait olduğu belirtilen fotoğraflar net ve kimlik tespitine yeterli değil. Soruşturma aşamasında böyle bir karşılaştırma da yapılmadı. Sanıkların savunmalarının aksine anayasal bir hak olan protesto gösterilerine barışçıl olarak katılma dışında söz konusu gösteriler sırasında polisin dağılın ihtarına uymadıkları ve fiilen karşı koyduklarına dair cezalandırılmaları için yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmamıştır” denildi.

Fatura hazineye
Gerekçeli kararda, karar tarihinde yürürlükte olan avukatlık asgari ücret tarifesinin bin 500 TL olduğu da belirtilerek, “Vekalet ücretinin hazineden alınarak, kendisini avukat ile temsil ettiren sanıklara ayrı ayrı eşit olarak verilmesine” hükmedildi. Bu kararla birlikte 56 sanıklı davanın hazineye maliyeti 84 bin TL olarak hesaplandı.