“Gözünü kapa, kalbini aç, aklını bırak!”

Vizyona girmesine 1 gün kala +18 sansürüyle karşı karşıya kalan Onur Ünlü’nün “ İtirazım Var” filmi bugün seyircisiyle buluşuyor.

Sevda Serbest

Vizyona girmesine 1 gün kala +18 sansürüyle karşı karşıya kalan Onur Ünlü’nün “ İtirazım Var” filmi bugün seyircisiyle buluşuyor.15 Nisan'da İstanbul Film Festivali'nde Ulusal Yarışma kategorisinde gösterilen filmin, yaş sansürüne takılması sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Vizyona iki gün kala filmi gala gecesinde seyretme fırsatı buldum. Bir Onur Ünlü filmleri hayranı olarak film çıkışı her filminin sonrasında söylediğim gibi “iyi ki bir “Onur Ünlü”müz var” dedim. Absürt komedi türündeki aklınızı oradan oraya sürükleyen filmi izlerken, seyriciyi inandırma ya da ikna etme gibi bir amacı olmayan yönetmenin beyninin içinde uçsuz bucaksız bir yolculuğa çıkacaksınız.

Haberin Devamı

Filmde “bildiğimiz imam” kategorisinin dışında bir imam profili çizen Selman Bulut’un etrafından gelişen bir cinayet hikâyesini ve bu sırada yaşadıkları komik ve aksiyon dolu sahneleri izliyoruz. Serkan Keskin’in hayat verdiği bu karakter “imamlar tek düze adamlar değildir” diyor. Küfür eden, amacına ulaşabilmek adına rakı sofrasında rakı içen, zorbalığa, haksızlığa pabuç bırakmayan cengâver bir adam Selman Bulut. Antropoloji ve boks geçmişi var. Çok kitap okuyor, satranç oynuyor ve çok güzel saz çalıyor. Serkan Keskin imam cübbesini öyle bir giymiş ki önümüzdeki günlerde alacağı ödülleri tahmin etmek zor değil. Filmde senaryoda da emeği olan Sırrı Süreyya Önder’i gizemli binbaşı rolünde izliyoruz. Filmin yükseldiği sahnelerden biri oluyor Önder’in olduğu sahneler. “Taş atan çocuk” göndermeleri ve devletin çürüyen yapısına olan eleştirilerin de Sırrı Süreyya Önder katkısını görmek zor değil. Toplumumuzun “din” algısına eleştirilerin sıkça yer verildiği filmde İhsan Eliaçık’ın yazmış olduğu hutbe filmin can damarlarından biriydi. Ebu Zer’in "Geceyi aç geçirip de kılıcına davranmayandan şüphe ederim." sözü ile faiz lobisinden, ayakkabı kutularına kadar birçok güncel konuya üstü kapalı dokunuyor. Serkan Keski’nin filmin galasında “Camiye ayakkabıyla girmedik!” sözü de filmin eleştirel tavrını desteklemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Serkan Keskin dışında filmde Hazal Kaya, Büşra Pekin, Öner Erkan,Osman Sonant, Serdar Orçin,Umut Kurt ve Özgür Çevik gibi başarılı oyuncular da var. Ancak hiç biri Serkan Keskin gibi sıyrılamıyor. Onur Ünlü dizilerinden ve filmlerinden bildiğimiz o arabesk kokusunu filmin içerisinde özelikle Müslüm Gürses ‘in şarkıları ile çokça duymak mümkün. Sinemasal anlamda özellikle son kısımlarında kurgu sorunları yaşasa da Türk sineması açısından değerli filmler arasında olacağı kesin.

Geçtiğimiz yıl Onur Ünlü “Sen Aydınlatırsın Geceyi” filmini dağıtımcı tekeline karşı vizyona sokmama kararı almış ve bizler de alternatif salonlarda ve Başka Sinema oluşumu içerisinde izleyebilmiştik. İtirazım var Onur Ünlü’nün kariyerinde bir başyapıt sayılan Geceyi Sen Aydınlatırsın filmine yetişemese de film yere sağlam basan mizahı ile ülkemizde komedi adı altında yapılan kalitesiz yapımlara karşı umut verici bir film olmuş. Ayrıca devam filminin geleceği müjdesi de yok değil:) Mutlaka izleyin.

Haberin Devamı