Ekonomi Gram gram tırmanıyor

Gram gram tırmanıyor

19.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

3.10 seviyesini aşan dolar/TL, altın fiyatını da, alıcısını da harekete geçirdi. Gram altının yeniden yazın ulaştığı 130 lira seviyesini görmesi bekleniyor

Gram gram tırmanıyor

Gram altının fiyatı, bu yıl mayıs ayında 123.5 liradan başlayarak kırdığı rekorlarda, haziranda 130.4 lira, temmuzda ise 131.8 lira ile tarihi seviyesine ulaşmıştı.

Gram altın, ağustosta ise 132.7 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Ardından hızlı bir düşüşe geçen gram fiyatı, dün 126 lirayı test etti. Kapalıçarşı’da anlık takip edilen fiyatlarda altının ons (31.1 gram) fiyatının artması ve dolar/TL’nin yükselmesiyle altının gramının kısa sürede 130 lirayı görmesi beklentisi hakim.

Bu beklenti ise bir yandan altın aldırıyor, bir yandan altın bozduruyor. Dolar/TL’nin 3.11’i görmesiyle ‘küçük dolar yatırımları’ da altına dönüyor.

Dolar bozduran var

Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, 1.263 seviyesinde bulunan altının ons fiyatının yükselmesini beklediklerini kaydetti. Bu yükselişle gram altında 130 lira bandının yeniden ve kısa sürede görüleceğini öngören Özsahakyan, “Anlık takiplerimizde altın gramı kısa bir an 126 lirayı gördü ve şu anda 125.77’de. Bunlar ufak bir dalga gibi ama 130 lira hiç sürpriz olmayacak” dedi.

Piyasalarda alış ve satışta bir ‘bekleme’ olduğuna dikkat çeken Özsahakyan, “Daha çok yükselir mi, daha çok düşer mi diye bekleme var.

Ama açık olan şu ki, altını olan kazanıyor. Bu nedenle küçük dolar yatırımlarını bozdurup altın alan da oluyor. Eskiden piyasalar haftada, ayda bir değişirdi. Şimdi çok ani dalgalanmalar beklentiyi güçlendiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fed faizi artırırsa...

Kuyumcu Mustafa Şahin da kısa sürede 130 liranın görüleceğini öngörenlerden. Ancak piyasada ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık ayındaki son toplantısında güçlenmeye başlayan ‘faiz artırımı’ beklentisiyle ‘dengelerin korunacağını’ ifade ediyor. Şahin, “Ons yükselirken gelecek bir faiz artışı altında fiyatın dengede kalmasını sağlayacaktır. 130 lirayı göreceğini düşünüyoruz ama sonrasında bu faiz artışıyla denge, hatta ufak düşüşler gelebilir” dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başdanışmanı Gökhan Aksu, Fed faiz artışına giderse fiyatlarda düşüş olabileceğini belirterek, “Ama ons fiyatında ufak bir yükselişle beraber dolar/TL’de 3.15’in görülmesi, gramda 130 liranın görülmesine neden olur. Şu anda özellikle jeopolitik nedenlerle içeride dolar/TL’de yükseliş hakim” yorumunu yaptı.