Gündem Grip için önlem vakti

Grip için önlem vakti

30.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de gribin aralık ayından itibaren görülmeye başlandığını belirten Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Hastalıklar Direktör Yardımcısı, Dr. Emiroğlu, gripten korunmak için en etkili yolun aşı olduğunu söyledi

Grip için önlem vakti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Hastalıklar Direktör Yardımcısı Dr. Nedret Emiroğlu, Türkiye’de gribin aralık ayından itibaren görülmeye başlandığını belirterek, “Gribe karşı önlem almak için en doğru zaman şimdi” uyarısında bulundu. “Dünyada büyük grip salgınlarının belli bir döngüsü vardır” diyen Emiroğlu, yeni bir salgının ne zaman patlak vereceğini bilmenin ise mümkün olmadığını söylüyor. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Emiroğlu’nun kış öncesi kritik açıklama ve önerileri şöyle:
- Türkiye’de grip sezonu aralık ayında başlar ve şubat ayında zirve yapar. Bu nedenle Türkiye’de yılın bu zamanları gribe hazırlık yapmak, gerekli önlemleri almak için en uygun zamanlardır. Gripten korunmak için en etkili yol ise aşıdır.

Yüz binlerce kişi ölüyor
- 60 yılı aşkın zamandır var olan kayıtlar mevsimsel grip aşılarının, gripten korunmak için en iyi önlem olduğunu ortaya koyuyor. Grip aşıları son derece güvenli ve yan etkileri de gribin etkileri ile karşılaştırıldığında son derece az... Grip aşılarının en yaygın görülen yan etkileri aşının yapıldığı noktada oluşan kızarıklık, acı, gerginlik ve şişliktir.
- Dünyada her sene 3 ile 5 milyon arasında kişi gribi ağır atlatıyor. 250 ile 500 bin kişi de grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Grip özellikle kırılgan kesimlerde ciddi komplikasyonlara hatta ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle bu kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerekiyor.
- Gribe karşı kırılgan olan kişiler yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunanlar, hamileler, 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar, huzurevinde kalanlar, bakıcılık yapan sağlık çalışanlarıdır. Bu kişilerin grip aşısı olmaları önceliklidir.
- Burada hamileler için özel bir vurguda bulunmak gerekiyor. Hamilelik, bağışıklık sisteminde geçici değişkliklere neden olabiliyor. Hamile kadınlar gribe yakalandıklarında, kalp ve ciğerleri daha hassas oluyor. Hamilelerde bu nedenle grip ağır komplikasyonlara neden olabilirken, ölüme ve erken doğumlara da yol açabiliyor. Son yapılan araştırmalar gösteriyor ki mevsimsel grip aşısı hamileliğin her aşamasında güvenli. Hamileler mutlaka grip aşısı olmalı. Zira hamile bir kadın grip aşısı vurulduğunda, bağışıklık fetusa da geçiyor. Bu da bebeğe henüz aşı vurulmak için çok küçük olduğu ilk 6 ay boyunca gribe karşı bağışıklığa sahip olmasını sağlıyor.
- Mevsimsel grip salgını hemen her sene Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin tüm ülkelerinde görülürken, süresi ve yoğunluğu yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Diğer yandan H1N1 virüsünün neden olduğu tür grip salgınları ise döngüler halinde dünyayı vuruyor. Biz bu salgınların ne zaman olacağını ve de ne kadar ağır olacağını bilemiyoruz. Fakat bunun tekrarlanacağını biliyoruz. Bu nedenle tüm ülkeler bir sonraki grip salgını ile mücadeleye hazır olmalı.
- Grip özellikle de toplu halde bulunulan yerlerde kolayca yayılabilir. Gribin bulaşmasını engelleyebilmek için, hasta bir kişi öksürürken ağzını ve burnunu eliyle kapatmalı, ellerini düzenli yıkamalı ve başka insanlarla temasını mümkün olduğunca en aza indirmeli.