Genel Sağlık Gripten korunmanın ve bulaştırmamanın yolları

Gripten korunmanın ve bulaştırmamanın yolları

10.01.2017 - 16:34 | Son Güncellenme:

Son dönemlerde giderek artan ve acil servislerin önünde yığılmaya neden olan grip hastalığından korunmak ve bulaştırmamak artık mümkün!

Gripten korunmanın ve bulaştırmamanın yolları

Kışın sert yüzünü gösterdiği şu günlerde bulaşıcı grip hastalığından korunmak yada yakalandığınızda başka birine bulaştırmamak sizin elinizde… İşte uzmanlar tarafından belirtilen grip hastalığından korunmak ve bulaştırmamak için alınması gereken başlıca önlemler…

Haberin Devamı

Gripten korunmak ve bulaştırmamak için alınacak tedbirler

• HERKES AŞI OLMALI: Risk grubunda olmayan 6 aydan büyük herkesin; hastalık sırasında bulaştırma ihtimali olan kişileri düşünerek grip aşısı yaptırması toplum sağlığı açısından büyük önem taşır.

• HASTADAN 1 METRE UZAKTA DURUN: Hasta kişilerle temastan kaçınmak gerekir. Yaklaşık bir metre mesafe uzakta bulunmak güvenlidir.

• ÖPÜŞMEYİN TOKALAŞIN: Özellikle bu dönemde sarılmak ve öpüşmek, virüsü henüz belirtiler başlamadan önce dahi bulaştırmayı sağlar. El tokalaşma ile yetinip, sık el yıkamak; bulaşmayı veya bulaştırma riskini bir hayli engeller.

• ATEŞ DÜŞSE DE DİNLENİN: Grip geçiren kişiler, ateşin düşmesinden 24 saat sonrasına dek mümkünse ev istirahatinde bulunmalı.

• MENDİLİ ÇÖPE ATIN: Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun örtülmeli ve kullanılan mendil çöpe atılmalı.

Haberin Devamı

• GÖZLERİNİZE DOKUNMAYIN: Ellerle burun, ağız ve gözlere dokunmaktan kaçınılmalı.

Az ilaç alın, bol su için ve c vitamini alıp bol bol dinlenin

- Grip durumunda, antiviral ilaçlar ancak doktor tavsiyesiyle kullanılmalı.

- Virüse etkili ilaç kullanımı ile şikayetlerin azalarak, komplikasyon gelişmesinin önlemesi beklenir. Ancak gereksiz ve sık kullanılması ilaca direnç gelişimini sağlayabileceğinden, doktor kontrolünde ve gerekli görüldüğü durumlarda kullanılmalı.

- İlaca özellikle hastalığın ilk iki günü başlanması etkinliğini arttırır.

Yazarlar