Ekonomi GS’den talep yok ama Versace blok aldı

GS’den talep yok ama Versace blok aldı

07.12.2010 - 02:35 | Son Güncellenme:

Ali Sami Yen’in yerine yapacakları projede her parası olanın yer alamayacağını belirten Aşçıoğlu “Saygınlık bekliyoruz. Görüştüğümüz isimlerden biri Versace. Ama, GS’den hiç talep yok” dedi

GS’den talep yok ama Versace blok aldı

Galatasaray Spor Kulübü, Seyrantepe’deki yeni stadyumu için geriye saymaya başlarken, yakında maziye karışacak olan Ali Sami Yen Stadyumu’nun arsası üzerinde yapılacak projede de adımlar atılıyor. Arsanın ihalesini kazanarak burada proje geliştirme hakkını elde eden Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun açıklamaları, Selenium adını verdikleri projeden Galatasaray’dan hiç kimsenin daire almak için başvurmadığını ortaya koyarken, Versace’nin de aralarında olduğu dünya markalarının projeyle ilgili olduğunu gösterdi.
Öncelikle, politikalarının, her parası olana daire satmak olmadığını belirten Aşçıoğlu, “Ancak saygın kişiler projemizde yer alabilir. Mesela, Versace, bizden bir blok satın almak istiyor. Kendi markasıyla bir rezidans yapmak istiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Tek yabancı Versace değil
Bu arada ön taleple projenin neredeyse tamamen satılacağını vurgulayan Aşçıoğlu, yabancı ilgisini şu sözlerle anlattı: “Başta ABD olmak üzere yurtdışından pek çok isim ilgi gösteriyor projeye. Henüz netleşme olmadığı için daha fazla isim açıklamak istemiyorum. Projemiz 1.5 ay içinde netleşecek ve isimler de o dönemde açıklanacak.”
Aşçıoğlu’nun vurguladığı diğer nokta ise, Galatasaray’ın projeye ilgisizliği oldu. Aşçıoğlu, “Projeye, her yerden talep geliyor. Tabii, biz seçici davranıyoruz. Fakat, ne ilginçtir ki, Galatasaraylılar ilgi göstermedi. Zaten bundan sonra gelseler de geç kalmış olurlar” diye konuştu.

Ortağı Dünya Göz
Aşçıoğlu, projedeki ortaklarından biri olarak çocukluk arkadaşı olan Dünya Göz Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu’nu gösterdi. Aşçıoğlu, ayrıca diğer ortakları olan Torunlar ile birlikte çok güçlü bir grup olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı


GALATASARAY YIKIM YAPMASIN
Galatasaray Spor Kulübü ile yaptıkları görüşmeler sonucunda projenin inşaatına ne zaman başlayacaklarının da ortaya çıkacağını bildiren Yaşar Aşçıoğlu, iki plandan söz edilebileceğini ifade etti.
Aşçıoğlu, “Stadı Galatasaray yıkarsa 1 Haziran 2011’de eğer biz yıkarsak ocak ayında başlamayı planlıyoruz. Stad yıkımı zor bir süreçtir. Galatasaray camiasının bu işle uğraşması bana göre yanlış olur. Kulübün hiçbir menfaati olmaz. Bizim menfaatimiz ise işe önce başlamak olur.
Her iki durum da bizim kabulümüzdür” dedi.

LİKÖR ARAZİSİYLE ALİ SAMİ YEN’İ BİRLEŞTİRDİ
Ali Sami Yen Stadyumu’nun 34 bin 640 metrekarelik arsasını 461.5 milyon TL’lik teklifiyle kazanan, ardından TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın pazarlığıyla fiyatı 475 milyon TL’ye yükselten Aşçıoğlu İnşaat, daha önce de Likör arsasının ihalesini kazanmıştı. Yaklaşık 26 bin metrekarelik arsaya ödenen bedel ise 307 milyon 500 bin TL’yi bulmuştu.
Şirket, her iki a rsayı da birleştirerek, buraya 100 bin metrekareyi aşkın inşaat yapabilecek.

GS’den talep yok ama Versace blok aldı

Aşçıoğlu’nun açıklamalarına göre ünlü modacı Versace için görüşen yabancı bir grup, bir bloğu tamamen almak istiyor.

Haberin Devamı


PROJE YOK, İSMİ VAR, TALEP ÇOK
Selenium için projenin henüz tam olarak şekillenmediğini, ancak, talep toplamaya başladıklarını belirten Yaşar Aşçıoğlu, “İstanbullu’ya yakışan estetik bir proje olacak. Zaten, ön ismini de ortağımız Torunlar ve kendi profesyonellerimizle belirleyeceğiz” dedi.
Diğer yandan, şu ana kadar gelen ön taleplerin yüzde 90’ının 1+1 dairelere yönelik olduğunu kaydeden Aşçıoğlu, yatırım projesinin 300 milyon dolar olarak tahmin ettiği bu yeni projedeki fiyatları ve satış politikasını ise,”Metrekare fiyatları proje netleşince belli olacak ancak asla fiyatta uçmayacağız. Hepsini satacak kadar talep topladık diye fiyatı asla şişirmeyi düşünmüyoruz. Satışa çıktığımız anda inanıyorum ki yüzde 200 talep toplamış olacağız” sözleriyle anlattı.

Karşılaştırma sitesinde konut kredileri ikinci sırada
Çağlar Erol, krediler arasında birinciliğin yüzde 60’la tüketici kredilerinde ikinciliğin ise yüzde 35’le konut kredilerinde olduğunu söyledi

Haberin Devamı

Karşılaştırmalı ürünler sitesi olarak nitelendirilebilecek ‘enuygun.com’u kuran internet yatırımcısı Çağlar Erol’un yoğunlaştığı noktalardan biri de konut kredileri. Her ay 800 kadar konut kredisinin kullanılmasında tanıtım hizmeti verdiklerini belirten Erol, 2008’de kurdukları sitede her gün yaklaşık 20 bin kişinin yaklaşık 50 bin ayrı kredi incelemesi yaptığını da belirtti. Erol, hedeflerinin ise her ay 35 bin adeti bulan konut kredisi kullanımında bu rakamın yüzde 10’luk dilimi olan 3 bin 500 adetlik kısmının kendi siteleri üzerinden gerçekleşmesi olduğunu ifade etti.

Nasıl kazanıyor?
Enuygun.com’da incelenen kredilerin yaklaşık yüzde 60’ını tüketici kredilerinin oluşturduğuna dikkat çeken Erol, “Bunu yüzde 35’le konut kredileri takip ediyor. Kredi inceleme amaçlı ziyaretlerin yüzde 5’ini ise taşıt kredileri oluşturuyor” diye konuştu.
Erol, sistemin işleyişi hakkında ise şöyle konuştu: “Aslında yaptığımız bir çeşit tanıtım çalışması. İnsanlar kendilerine en uygun kredinin hangi bankada olduğunu öğrendikten sonra o bankaya giderek kredi kullanıyorlar. Bize bıraktıkları bilgileri bankaya aktarıyoruz.
Banka da birebir temasa geçerek kendine hiç gelmeyecek bir potansiyel müşteriye kredi kullandırmış oluyor. Banka, müşteriye kredi kullandırdıktan sonra bize dönerek yaptığımız anlaşma çerçevesinde payımızı ödüyor. Bu bir aracılık hizmeti değil, tanıtım çalışması. Tamamen faydaya dönük bir çalışma.”

Haberin Devamı


İSTANBULLU 74 BİN TL KREDİ ÇEKİYOR
Sitede son derece ilginç verilerin de oluştuğuna dikkat çeken Çağlar Erol, “Günlük 40 bin civarı ziyaretçi sitemizden karşılaştırma yapıyor. Buna göre, İstanbul için ortalama konut kredisi tutarı 74 bin TL. İstanbul dışında ise 64 bin TL civarında. Vade ise ortalama 96 ay” dedi.

Tema Park’ta ilk galip ‘Mesa’lı ortaklık
TOKİ tarafından son dönemin gözde bölgesi olarak dikkat çeken Halkalı Atakent’teki 1 milyon 500 bin metrekare yüzölçümündeki arsada gerçekleştirilecek ‘tema park’ ihalesi nde teklifler alındı. İhaledeki en yüksek teklif 236 milyon 500 bin TL ile Mesa Mesken-Kantur-Aktaş İş Ortaklığı’ndan geldi. İhalede ikinci teklif ise Artaş İnşaat ve Öztaş İnşaat İş Ortaklığı’ndan geldi. Ortaklığın teklifi, 140 milyon 845 bin TL oldu.

Uzun süredir ihalede
İhaledeki en düşük teklif ise Günal İnşaat-Doğu İnşaat İş Ortaklığı’ndan geldi. Ortaklığın teklif ettiği miktar, 109 milyon 950 bin TL olarak kayıtlara geçti. İlk oturumu 6 Aralık’ta gerçekleşen ihalenin ikinci oturumu ise 13 Aralık’ta gerçekleşecek.
2007 yılından bu yana ihale sürecinde olan 1 milyon 500 bin metrekarelik alana TOKİ, rezidans, avm ve otel gibi yapıların da yer alabileceği temalı büyük bir park yaptırmayı planlıyor.

İstanbul’un milyonları için kaygılar kenara atılsın
İstanbul’un kapısını deprem çalmadan önce en az 10 milyon insanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Bakanı Vedat Aşçı, bu konuda yapılan kanun ve yönetmeliklere kimsenin engel olmamasını istedi. Aşçı, “Milyonlarca insan risk altında, çıkacak yasaya herkes destek olsun” diye konuştu.
Diğer yandan çarpık yapılaşmayı ve sokaklardaki araçları büyük bir sorun olarak değerlendiren Aşçı, kentsel dönüşüm reçetesini, “Eski binalar birleştirerek 5-10 dönüm ve daha büyük parseller haline getirilmeli. Bu alanlara içinde yeraltı otoparkı olan, yeşil alana önem veren, yolların genişletilerek ulaşımın kolaylaştığı, çok katlı konutların bulunduğu ferah, geniş ve insanların nefes alabileceği projeler kurulmalı” sözleriyle anlattı.
Bu doğrultuda çalışması yapılan kanun ve yönetmeliklere başta kamu kurumları olmak üzere kimsenin karşı çıkmamasını isteyen Aşçı, “İstanbul’da 15 milyon insan yaşıyor ve 10 milyonunun kullandığı binalar deprem riskinde. Zaman kaybetmeden harekete geçilmeli” diye konuştu.
İnsanların birkaç binayı birleştirerek kentsel dönüşüm projelerine katılmaları gerektiğinin altını çizen Aşçı, “Rant peşinde koşmadan, ortak çözümler geliştirilmeli. Bu bölgelerde yaşayan insanlar yeni yapılan projelere taşınmalı. Dönüşüm gerçekleştiğinde isteyenlere eski bölgelerine geri dönme şansı tanınmalı” dedi.

Vedat Aşçı’nın dönüşüm reçetesi:
1- Üzerinde çalışılan kanunlar birer fırsat olarak görülüp karşı çıkılmamalı.
2- Eski binalar birleştirerek 5-10 dönüm ve daha büyük parseller haline getirilmeli.
3- Rant kaygıları bir kenara bırakılarak hedef bölgelerde yaşayanlar yeni projelere taşınmalı.


Senagalli, proje için destek istedi
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Senegal Bayındırlık Bakanı M. Adama Salı ile bir araya geldi. Bakan Demir’in makamında gerçekleşen görüşmede, Senegal heyetinde, Senegal Milli Kentleşme Ofisi Müdürü Amadou Lamine Dieng, Kentleşme ve Mimari Müdürü Mamadou Diange, İnşa Genel Müdürü Danışmanı Omar Kane yer aldı.
Bakan Demir’in resmi davetlisi olarak gelen konuk Bakan Salı, Türkiye’nin projelerde kendilerine destek verebileceğini söyledi. Demir de iki ülke arasında işbirliği yapılabileceğini belirtti.

Muş’taki Liz yeni alternatif
Muş’ta üretimine başlanan ve yapı inşaatlarında ullanılan Liz taşının yakıtta yüzde 50 tasarruf sağladığı bildirildi. Uzgörür beldesinde kurulan üç işletmede günde 300 metrekare Liz taşı üretiliyor. Ahlat taşına rakip olarak düşünülen Liz taşı cami, bina ve okul inşaatlarının yapımında kullanılıyor.
Vali Erdoğan Bektaş, bölgede Liz taşının yanı sıra farklı taşları da tespit ettiklerini belirterek, “Ahlat taşına benziyor, ama daha olumlu özelliklere sahip” dedi.