Gündem GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

10.11.2016 - 11:29 | Son Güncellenme:

Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında GSS borç sorgulama işlemleri internetten de yapılabiliyor. Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) internet hizmetlerini kullanarak GSS borç sorgulama işlemleri dakikalar içerisinde yapılabiliyor. İnternette vatandaşlarca GSS borç sorgulama işlemi e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabiliyor.

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz

Türkiye’de 2012 yılında uygulamaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) bünyesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, mevcut dönemde milyonlarca vatandaşın Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tüm vatandaşların son derece pratik bir şekilde GSS borç sorgulama işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmeleri sağlanıyor. Türkiye’de sağlık güvencesi ve sosyal güvencesi hizmetlerinin 21.yüzyıl dünyasına uygun standartlarda vatandaşlara ulaştırılabilmesi amacı ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu çerçevede dijital teknolojileri vatandaşlara sunmakta olduğu hizmetlerinde aktif şekilde kullanmasına yol açıyor.

Haberin Devamı


GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.


Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından elektronik ortam üzerinde hizmete açılan e-SGK ağı uygulamaları ile birlikte vatandaşlar hem sigortalılık hem emeklilik hem de diğer sosyal hizmet işlemlerini internet hız ve kolaylıklarında gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Bu çerçevede de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun elektronik hizmetleri çerçevesinde vatandaşlar internet üzerinde Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde herhangi bir prim borcu bulunup, bulunmadığı sorgulamasını internetten online GSS borç sorgulama işlemi ile gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmesi sağlanıyor. Türkiye’deki 2012 yılında aktif şekilde uygulanmaya başlanan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında bulunan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur ve Emekli Sandığı ile İsteğe Bağlı Sigortası mükellefliği bulunmayan ve sağlık güvencesi olmayan tüm vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Vatandaşın ikamet etmekte olduğu konumda hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek GSS gelir testi yaptırması gerekiyor. Gelir testini yaptırmayan vatandaşlar GSS kapsamında belirlenmiş olan en üst düzey GSS prim dilimi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlandırıyor. Ayrıca GSS gelir testini yaptıran ancak, gelir düzeyine göre belirlenmiş olan GSS prim ödemelerini gerçekleştirmeyen veya aksatan vatandaşlarında Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS prim borcu oluşuyor. Bu durum Türkiye’de mevcut dönem içerisinde milyonlarda GSS prim borçlusunun oluşmasına neden olurken, bu vatandaşlar internette e-SGK ağı hizmetlerini kullanarak GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

Elektronik ortam üzerinde vatandaşlar tarafından e-SGK ağı uygulamaları sayesinde GSS borç sorgulama işlemi 2 farklı yöntem ile gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçevede de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun elektronik ortamda yer alan e-SGK ağı uygulamalarından olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden GSS borç sorgulama yapılabiliyor. Bunun yanı sıra doğrudan e-Devlet sistemi üzerinde bulunan SGK’nın ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Sorgulama’ ekranı üzerinden de GSS borç sorgulama işlemi yapılabiliyor. Vatandaşların her iki GSS borç sorgulama işleminde de öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirmesi gerekliliği bulunuyor. Vatandaşların, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borçları olup, olmadığını güvenli işlem şansı ile gerçekleştirebilmesi için e-Devlet kimlik doğrulaması talebi gerçekleştiriliyor. Bu aşamada vatandaşların e-Devlet kimlik doğrulamasını 5 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemi arasında en popüler olanı e-Devlet şifresi ile dahi gerçekleştirse, GSS prim borcu olup, olmadığını internetten sorgulayabiliyor.