Gündem GSS prim borcum ne kadar?

GSS prim borcum ne kadar?

04.12.2016 - 11:38 | Son Güncellenme:

İnternette artık Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlar için online GSS borç sorgulama şansı veriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından GSS kapsamındaki vatandaşların kuruma herhangi bir GSS prim borcu olup, olmadığını GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenebilmeleri sağlanıyor. İnternette vatandaşa GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için 2 farklı alternatif sunuluyor.

GSS prim borcum ne kadar

İnternette yeni hizmet çeşitliğinin oluşturulması ile birlikte tüm vatandaşlar kamu kurum ve kuruluşları ile yapacağı işlemlerini elektronik ortam üzerinden yapabilme şansını yakalıyor. Bu çerçevede de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) mükellefliği dolayısı ile herhangi bir prim borcu bulunup, bulunmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar için internette GSS borç sorgulama dönemi başladı. Özellikle de modern yüzyıl teknolojisinden yararlanılarak, vatandaşların Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında daha çağdaş ve daha modern standartlarda hizmetler alabilmelerinin sağlanabilmesi için e-SGK ağı hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunuluyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgiendirme amaçlıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından 2006 yılında kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki sigorta, sosyal hizmetler, sağlık güvenceleri ve emeklilik gibi hizmet alanlarında gelişmiş ülkelerin yakalanması ve vatandaşa ihtiyaç duydukları kalitede hizmetlerin sunulabilmesi amacı ile interneti aktif şekilde kullanıyor. Özellikle vatandaşların kurum ile ilgili olarak gerçekleştireceği işlemleri sırasında internetin hızlı ve pratik işlem fırsatlarından yararlanabilmesini sağlamayı hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internette e-SGK ağı hizmetleri oluşturuldu. İnternet ortamında 7 gün 24 saat mesai saati koşulu olmaksızın kolaylıkla tüm vatandaşlar tarafından kullanılabilen e-SGK ağı hizmetleri ile kurum işlemleri vatandaşlarca gerçekleştirilebiliyor. Bu çerçevede de günümüz Türkiye’sinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında vatandaşların GSS borç sorgulama işlemlerini de internette yer alan bu e-SGK ağı uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirebilmeleri sağlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından internet ortamı üzerinde hizmete açılan e-SGK ağı uygulamalarının her birini e-Devlet Kapısı üzerinden kullanabilmek mümkün oluyor. Son yıllarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından internet altyapısının vatandaşa sunulan hizmetlerde de aktif olarak kullanılmaya başlanması ile internette oluşturulan kamu hizmet uygulamaları sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı aracılığı ile vatandaşa ulaştırılıyor. İnternette güvenli kamu işlem imkanı sunan e-Devlet sistemi içerisinde SGK’ya ait olan e-SGK ağı uygulamalarının bulunuyor olması sayesinde vatandaş artık e-Devlet GSS borç sorgulama işlemi yapabiliyor.

İnternette vatandaşın GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmesi için kurum tarafından kendisine 2 farklı sorgulama alternatifi sunuluyor. İlk alternatif olan ve vatandaşlar tarafından yoğun olarak tercih edilen yöntem e-Devlet sisteminde kurumun yer alan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı oluyor. Ancak bu ekran üzerinden GSS borç sorgulama işleminin yapılabilmesi için öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması yapılması gerekiyor. Vatandaş bu aşamada en azından PTT şubelerinden 2 TL karşılığında nüfus cüzdanı ile temin edebileceği e-Devlet şifresini kullanarak kimlik doğrulama yapabilir.

Ayrıca e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve yeni eklenen internet bankacılığı giriş seçenekleriyle de kimlik doğrulama yapmasından sonra GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor. Vatandaşlar gelir testi yaptırmamasından veya yaptırmasına karşın belirlenen GSS primlerini ödememesinden dolayı oluşan GSS prim borcu durumunu internette SGK web tahsilat uygulamasındaki ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimlerinin sonrasında T.C. kimlik numarası girerek GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenebiliyor. Ancak bu GSS borç sorgulama kanalında da vatandaşın e-Devlet kimlik doğrulama ekran yönlendirmesinde kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.