Guatr Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

Guatr bir tiroid bezi hastalığıdır. Vücudumuzun çeşitli organ ve bezleri hormon adı verilen ve hayati önem taşıyan proteinleri salgılar. Bu hormonlarla ve onları üreten organlarla ilgilenen tıp dalına ”endokrinoloji” denmektedir. Vücudumuz bu hormonlar sayesinde dışarıdan ve içeriden gelen tüm sinyallere karşı bir tepki verir ve görevleri başlatır. Tiroid bezi tiroid hormonlarının salgılandığı baş ve gövde arasında boyun alt tarafında yerleşmiş bir organdır. Tiroid bezinin çok çalışmasına “hipertiroidi”, az çalışmasına “hipotiroidi” veya bu beze karşı vücudun kendi kendine saldırı düzenlemesiyle (otoimmün) ortaya çıkan hastalığına ise “Hashimoto tiroiditi” denilmektedir.

Haberin Devamı

Ülkemizde iyotlu tuzların kullanılmadığı dönemlerde “guatr” hastalığına çok sık rastlanmaktaydı. İyot tiroid hormonlarının sentezi için gerekli bir mineral olup; yokluğu veya azlığında tiroid bezi bu eksikliği gidermek için daha fazla çalışıp bezi büyütmektedir. Cilt ve tiroid bezi hastalıkları oldukça sıkı bir ilişki içindedir. Hipertiroidi hastalarının cildi daha nemli, vücutta terlemeleri fazla, dönem dönem saçlarında dökülmeler ve tırnaklarında da kırılganlıkları artmaktadır. Hipotirodi hastalarının ise tam tersi cildi kuru, saçları kuru ve kırılgan olabilmektedir.

Hipofiz isimli minicik bir endokrin bez beyinde yerleşmiş olup; adeta bir orkestra şefi gibi vücudun tüm endokrin bez ve organlarının düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Tiroid bezi işlevi bir sebeple bozuk olduğu zaman, hipofiz bezi tüm vücuda bu işlevi düzenlemek için bir sinyal gönderir. Örneğin bez az çalışıyorsa çok çalış diye veya tam tersi az çalışıyorsa biraz yavaşla şeklinde bir sinyaldir. Bu yönetim sayesinde sadece bozulmuş olan ilgili organ değil onunla ilişkisi olan diğer sistemlere de aynı sinyal gideceği için cilt de dahil bütün vücut bu tepkiyi algılar. Bazı tiroid hastalarında “prolaktin” hormonu yüksekliğine rastlanması veya kadınlık hormonlarının değişmemesine rağmen adetlerinin bozulması hep bu hipofiz-tiroid ilişkisi yüzünden olmaktadır. Bu nedenle bir cilt hastalıkları uzmanı danışanından detaylı bir öykü alarak, cildi dışında iç organlarının da işlevi hakkında bir fikir edinebilir.

Haberin Devamı