Gül Bitkisi Bakımının Püf Noktaları

Bahçenizde gülleriniz var ama çicek açmıyor mu? sarmaşık gülünüz var ama uzamıyor mu? Baston gülleriniz var ama sürekli böcekleniyor mu?.....Bu ve buna benzer gülleriniz ile ilgili sorun mu var? Haydi o zaman güllerin bakım ihtiyaçlarını öğrenelim!

Güllerinizin gelişebilmesi için alt yapısı önemlidir. Toprağı mutlaka kumlu, killi ve gübreli olmalıdır. Drenajı olmalı su toprakta birikmemelidir. Eğer gül toprağınız verimsiz ise mutlaka toprağınızı yenileyin veya güller için bitki marketlerinde, fidanlıklarda satılan toprak ile değiştirin.Gülleriniz saksıdaysa alt ve yanlardan bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde toprağını alın yerine gülünüz için hazırladığınız toprağı koyun. Bitki altını yanını üstünü bu toprak ile yenileyin ve tekrar bitkinizi saksıya dikin. Eğer bahçenizdeyse etrafını çapa yardımıyla kazın derinine inin toprağında bir miktar çıkartın yerine hazırlamış olduğunuz toprağı koyarak tekrar eski haline çeviriniz.

Haberin Devamı

Güllerinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız mutlaka sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde gübrelemeyi ihmal etmeyin. Sonbahar mevsiminde NPK gübrelerinden (N: azot, P: fosfor, K: potasyum) P ve K miktarı fazla olan gübrelerden kullanırsanız bitkiniz kış soğuklarına ve hastalıklarına karşı güçlü durur. Organik gübre ile de gübreleyebilirisiniz. Özellikle kış soğuklarında bitkinizin köklerini sıcak tutar. İlkbahar mevsiminde ise NPK gübrelerinden N-P-K oranlarını yüksek olduğu veya N-P oranın yüksek olduğu gübrelerden kullanabilirsiniz.

Güllerinizin alt yapısını bu şekilde ayarlamanıza rağmen yinede istediğiniz gibi çicek açmıyorsa sorun budamanızdan kaynaklanabilir. Güllerinizin dibinden çıkan sürgünleri budama makası ile kesin bu dallar bitkiyi zayıflatır. Ayrıca kalın ve çok dal vermiş kısımları budarsanız bitkinizin çicek vermesine teşvik edersiniz. Güllerinizin sağlıklı gelişimi için kış mevsimi öncesi budamalarınızı bitirmeniz gerekmektedir.

Güllerinizin çicekleri az ise bitkiniz yeterli güneş görmemiş olabilir. Gül bitkiniz ister çalı ister sarmaşık ister ağaçcık formunda olsun ama mutlaka günde en az 3-4 saat güneş görsün. Çünkü gül tomurcukların açılması için güneşe ihtiyacı vardır. Güneş güllerinizi besler ve büyütür.

Haberin Devamı

Eğer güllerinizi saksıda bakıyor ve soluk gözüküyorsa sorun saksınızın küçük gelmesi olabilir. Bitkinizi dikkatli bir şekilde saksınızda çıkartın. Bitkinizin kökleri toprağı sıkı bir şekilde kaplamış ise hemen bir numaralı büyük saksıya bitkinizi dikin.

Bitkinizin toprağındaki vitamin ve mineralleri hızlı bir şekilde almasını isterseniz sulamasına dikkat ediniz. Çünkü topraktan vitaminini ve mineralini yoğun alan bitki güzel ve hızlı gelişir. Güllerinizin gelişim döneminde özellikle ilkbahar mevsiminde suya çok ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden güller için sulama önemlidir. Toprak kurudukça su verilmelidir.

Gülleriniz çok çabuk böcekleniyor ve mantar hastalığına yakalanıyorsa ilaçlama dönemini takip ediniz. Sonbahardan itibaren bakım ilaçlamalarına başlayın. Böcek larvaları kış mevsiminde bitkide saklanır ilkbahar mevsiminde böceklenmeye başlar. Bitkinizin hastalık yapısına göre insektisit ve fungusit ilaçlarını bir uzmana danışarak uygulayınız.

Haberin Devamı

YÜZÜNÜZÜN HEP GÜL’MESİ DİLEĞİMLE………….PEYZAJ MİMARI///ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ