Gündem Gülen’in avukatlarından ‘reddi hâkim’ talebi

Gülen’in avukatlarından ‘reddi hâkim’ talebi

02.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün ilk duruşması görülen “Selam Tevhid’de kumpas” davasında Fethullah Gülen’in avukatları reddihakim talebinde bulundu

Gülen’in avukatlarından  ‘reddi hâkim’ talebi

Selam-Tevhid örgütüne kumpas iddialarına ilişkin Fethullah Gülen ve Emre Uslu’nun da arasında yer aldığı 55’i tutuklu 122 sanığın yargılanmasına dün başlandı. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya eski emniyet müdürleri Yurt Atayün’ün de arasında bulunduğu 55’i tutuklu 69 sanık ile 44 müşteki katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da arasında olduğu bazı müştekiler ise duruşmaya katılmadı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Recep Akdağ, Hayatı Yazıcı, Taner Yıldız, Ali Babacan, Nuh Yılmaz, Anadolu Ajansı, Rıza Sarraf, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı’nın da arasında bulunduğu 24 kişi ise avukatları aracılığı ile dilekçe vererek davaya katılma talebinde bulundu. Davanın firari sanığı Fethullah Gülen’in avukatları ise reddihakim talebinde bulundu.

Kimlik tespiti esnasında bazı sanıkla adres bilgilerini Silivri Cezaevi olarak değiştirdi. Görevden ihraç edilen asker ve polislerin bazıları ise aylık gelirlerinin olmadığını söyledi. Tutuklu bulunan Jandarma Üsteğmen Hakan Kaplan da mahkeme heyetinin sorularına “Türk silahlı örgütü subayıyım” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

‘Hazırdan yiyorum’

Eski emniyet müdürü Ömer Köse ise “Eski emniyet müdürüyüm. Gelirim yok. Hazırdan yiyorum”, Yurt Atayün ise “Zorunlu olarak emekli edildim, ancak maaşımı bilmiyorum. Bugüne kadar yürütmenin hasmane tutumu nedeniyle emekli maaşım henüz yatmadı” dedi.

Dosyaya gelen belgelerin okunması sırasında söz alan sanıklar Yurt Atayün ile Ömer Köse’nin avukatı Ömer Kavilli, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre dosyaya giren belgelerin tek tek okunması gerektiğini kaydederek, “’Okundu’ şeklinde belirttiğiniz belgeleri okumadan dosyaya ekliyorsunuz” dedi. Mahkeme Başkanı Rüzgar da, “’Okundu’ demeyiz o zaman” diyerek, dosyaya giren belgelerle ilgili, “Görüldü, dosyasına konuldu” ifadelerini kullandı.

CHP’li vekiller duruşmada

Davayı CHP’li millletvekilleri Nihat Yeşil, Onursal Adıgüzel, Zeynel Emre ve Oğuz Kaan Salıcı da izledi. Duruşmaya verilen arada açıklama yapan Oğuz Kaan Salıcı, “Suriye’ye geçen TIR’ların dudurulmasıyla başlayan bu davada bir çok ilginçlikler ve bir çok gariplikler üst üste gelmiş durumda. Şu anda savcının talimatıyla TIR’ları durduran ve TIR’larda arama yapmak için çaba gösteren askeri personel içerde yargılanıyor. Bu davayla alakalı bir şekilde MİT TIR’larının Suriye’ye silah taşıdığıyla ilgili haberleştiren gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili dava açıldı. Bu davaların birleştirilmesi ilgili de çaba gösteriliyor. Şu andaki dava 10 bin 500 sayfalık bir iddianameye dayanıyor. Bu iddianamenin içinde geçtiğimiz günlerde de basına yansıdı 22 sayfalık bir makaleden alıntı aynen davanın içine yerleştirilmiş durumda. Ortada neresinden baksanız hilkat garibesi bir dava var” dedi.
Zeynel Emre de Türkiye’de 2007’den beri bir garip yargılamalar zinciri olduğunu, Ergenekon Davasıyla başlayan yargılamalara Balyoz, KCK, Amirallere Suikast, Şike Davası’na kamuoyuyla birlikte şahit olduklarını dile getirdi. Emre, “Geçmişte bu davalar görülürken CHP olarak, her zaman hukukun, adaletin yanında durmaya çalıştık. Zaman bizi haklı çıkardı. Esasında senaryo farklı, mağdurlar farklı oynanan oyun benzer” değerlendirmesini yaptı.