Trabzon GÜMRÜKÇÜOĞLU, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETTEKİ 1 YILINI DEĞERLENDİRDİ

GÜMRÜKÇÜOĞLU, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETTEKİ 1 YILINI DEĞERLENDİRDİ

31.03.2015 - 16:38 | Son Güncellenme:

.

GÜMRÜKÇÜOĞLU, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETTEKİ 1 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin birinci yıldönümünde düzenlediği basın toplantısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetteki bir yılını değerlendirdi.
EYOF Hatıra Parkı’nda Trabzon basınıyla bir araya gelen Başkan Gümrükçüoğlu, Akyazı’da yapım çalışmaları devam eden stadyumun 2015-2016 sezonuna yetiştirileceğini kaydetti. Akyazı’daki stadyuma giriş-çıkış yollarına dair çalışmalarında sürdürüldüğünü ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, bu konuda gerekli projelerin hazırlandığını ifade etti.
2009’dan sonra Zağnos Vadisi’nde ikinci ve üçüncü etap kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanmasının ardından dördüncü etapta kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edildiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, bu alanda gerçekleştirilmekte olan kamulaştırma çalışmaları hakkında basın mensuplarını bilgilendirirken, dördüncü etaba ek olarak Pazarkapı’dan yapılan 10 bin metrekarelik ilave alanda da kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü, bu sayede Zağnos Vadisi kentsel dönüşüm projesinin sahile kadar ulaştırılmış olacağı gibi koruma amaçlı imar planı çerçevesinde Ortahisar kentsel yenileme projesine de başlanmış olduğunu vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon’daki yatırımları hakkında yaptığı değerlendirmelerde “Ortahisar kentsel yenileme projesinde yolumuza devam ediyoruz. Bunu kentsel dönüşüm ile karıştırmayalım, bu kentsel yenilemedir. Gerek kamu kurumları gerekse vatandaşlarımız burada koruma amaçlı imar planına uygun olarak dönüşümleri yapabilirler. Bu işin sonunda Trabzon’umuzun Ortahisar’ı dünyanın en güzel kent merkezlerinden birisi olarak ortaya çıkacaktır. Trabzon’da en önemli kentsel dönüşümlerden biri olan Çömlekçi’nin birinci etabında kamulaştırma çalışmaları hemen hemen tamamlanmak üzere. Burada 123 binadan 117’si ile anlaşma tamamlanmıştır. Geriye kalan 6 binanın hak sahipleri ile görüşmeler dürmektedir… Narlıbahçe bölgesinin kentsel dönüşüm protokolü TOKİ ile imzalanmış idi. Burada vatandaşlarımızla görüşüp, her hangi bir mahkeme süreci olmadan, kendileriyle mahsuplaşarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Tabakhane’de 370 bina yıkıldı, 353 konutun yapımına başlandı. Rekreasyon projesi ihale edildi. Hak sahiplerine bugüne kadar 150,5 milyon TL ödendi. Ayasofya kentsel dönüşüm projesi tamamlanmadı. Ayasofya cami’inin etrafındaki tüm kötü yapılarak bedelleri ödenerek kamulaştırıldı ve yıkıldı. Burada 37,5 milyon TL ödeme yapıldı. Peyzaj projesi uygulandı ve bölge pırıl pırıl bir hale geldi. Meydan’da birinci etap hizmete açılmıştır, ikinci etabın yapım işlemleri devam etmektedir. İkinci etabın tamamlanmasıyla Meydan alanı tarihi bir kente yakışır hale gelecek ve onun arkasında üçüncü etaba başlayacağız. Orada otoparkın olduğu alanda limana bakan balkon gibi bir üçüncü etap çalışması yapacağız” bilgilerini verdi.
“DOLGU ALANI İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK”
Sahil dolgu projesi Kemerkaya’dan Beşirli’ye kadar olan toplamda 790 bin metrekarelik dolgu alanını içeren büyük bir proje olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu “Beşirli tarafından tahkimat ihalesini hazırlamış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız. Bu alanda Trabzon denizle buluşacak” dedi.
Kanuni Bulvarı’nın Trabzon’a soluk aldıracak bir proje olduğunu kaydederek “Üç şerit gidiş-geliş olan bu yolun yapımı sürmektedir. Trabzon’a bir Trabzon daha kazandıracaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a başbakan olduğu dönemde bu yolun Trabzon’a kazandırılması için verdiği desteklerden ötürü şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Atapark Kavşağı’nın düzenlenmesi ile ilgili olarak Gümrükçüoğlu “Burada aylarca çalışarak proje hazırladık ve araçlı alt geçidin direkt olarak Erdoğdu Yolu’na başlanması için Belediye meclisimizde karar aldık. Atatürk Köşk’ünden Erdoğdu’ya inen yolun çift gidiş geliş olarak yapılması için planlamalarımızı yaptık. Uğurlu-Karşıyaka Yolu’nun yapımı sürüyor. Bu yılsonunda tamamlanmasını bekliyoruz. Reşadiye kavşağı tamamlanmış, yan özellikleri ikmal edilmeye devam edilmektedir… Kent bilgi sistemi devrededir. Trabzon e-belediyecilik yönünden Türkiye’deki en öndeki belediyelerden biridir” ifadelerini kullandı.
Doğalgaz ’da çalışmalar aralıksız olarak sürdüğünü vurgulayan Gümrükçüoğlu Şuanda 50 bin 270 işyeri ve konuta doğalgaz getirilmiş bulunulmaktadır. Ama maalesef abone olan ve doğalgaz kullanan 24 bindir. 2018 yılının başına kadar Trabzon şehir merkezindeki doğalgaz çalışmalarının tümünü tamamlamayı planlıyoruz. Ancak yüzde 50’den az abonelik bu işin sürdürülebilir olması yönünden önemli bir darboğaz oluşturmaktadır” dedi.
“TİSKİ SEFERBERLİK BAŞLATTI”
TİSKİ çalışmaları hakkında bilgi veren Gümrükçüoğlu şunları söyledi:
“Tonya-Karağaçlı-Melikşah grup içme suyu şebeke inşaatı tamamlanarak 10 mahalleye su verilmiştir. Akören’de susuz günler geride kaldı, 8 bin 500 metre kare ana hat döşendi. Ayrıca bu bölgede 4 bin 500 metre ara hat döşenmiştir. Yeşilyurt’a sağlıklı içme suyu kavuşturulmuştur. Eskiyen terfi hatlarının yenilenmesinde Soğuksu, Aktoprak, Bengisu ve Beştaş mahalleleri ile Spor Lisesi’ndeki depolara giden terfi hatları yenilenmiştir. Gülyalı ve Çimenli’nin alt yapı sorunları çözülmüştür. Bölgenin alt yapısı 50 bin nüfusa hizmet edecek hale gelmiştir. Pınarlatı’nın su sorunu çözülmüştür. Ambarcık’ta su sevinci yaşanmıştır. Bahçecik, Çamoba ve Bulut Sokak bölgesinde alt yapı çalışmaları gerçekleştirmiş. Ve bu şekilde devam eden daha onlarca çalışma vardır. TİSKİ 2014’te 34 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. 2015 yatırımlarının tutarı 66 milyon TL’dir. SUKAP’a teklif edilen ve onay bekleyen yatırım tutarı da 218 milyon TL’dir.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÖNEM”
Trabzon’da bundan sonra gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu, “Mesele Narlıbahçe’de ve Trabzon’da devam eden kentsel dönüşümler dışında başlayacak olan kentsel dönüşümlerde bundan sonra kamulaştırma için vatandaşlarımızla mahkemelik olmayacağız. Şimdi kentsel dönüşüm yapılacak alanda önce projemizi hazırlayacağız. Örnekleme yapıyorum vatandaşın 150 metre kare evi var. Bu evine karşılık hazırlanan projeden 100 metre karelik bir evi üstüne para vermeden alabiliyor. Bunu ona teklif edeceğiz. Tabiî ki durma göre bu değişebilir. Vatandaşın üste para alması gerekebilir, ya da üste para vermesi de gerekebilir. Bu şekilde kentsel dönüşüm yapılacak olan alanlarda halkımızın yüzde 70-80’i buna evet derse kentsel dönüşüme mahsuplaşma yoluyla mahkemelik olmadan başlayacağız. Yoksa başlamayacağız. Vatandaşa rağmen kamuoyu altından kalkamayacağı yüklerin altına sokmayacağız” diye konuştu.
“SÖZLEŞMELERİNİ YENİLEMEM”
Kendisine yöneltilen tüm sorulara net cevaplar veren Başkan Gümrükçüoğlu, basın toplantısının soru-cevap bölümünde şunları kaydetti:
“2009’da göreve başladığımızda otobüslere binerdim, vatandaş ne diyor bakayım diye. Halkımız bizi bu tabutluk gibi otobüsler taşıyorsunuz diye çok kızıyordu. Daha yeni göreve başlamıştım. Ne yaptık o zamandan buyana? 85 yeni otobüs alıp devreye soktuk. Bu arada şunu da ifade edeyim: Özel hak otobüsleri vatandaşa sıkıntı çıkarıyorsa sözleşmeleri bittiğinde yenilemeyeceğim. Zararına da olsa kamu olarak taşımaya gayret edeceğim.”
“BU ŞEHİR SORMA GİR HANI DEĞİL”
“Heykel sanat düşmanı değilim” diyen Gümrükçüoğlu “Bazı sanat dallarında da en azından dinleyici, izleyici olarak belli tutkuları olan bir insanım ama bu şehir sorma git hanı değil! Ben geldim, efendim çocuğumu çok sevdim çocuğumun heykelini yapayım da bir yere koyayım, böyle şey olur mu? Çok istiyorsa isteyen heykelini bahçesine kursun. Bunun bir de sanat yönü var. Berlin’de, Viyana’da bir belediye başkanı, bir sanatçı kendi başına bir yere bir şey dikebilir mi? Hayır. Bunu bir sanat kurulu, bir kültür kurulu yapar. Bunu neye göre dikiyorsunuz, hangi hatıra için bunu yapıyorsunuz. O kurul bunu görüşür, belediye meclisine getirir. Bu işler böyle yürür. Biz tarihi bir şehiriz diyorsak, kültür-sanat şehriyiz diyorsak olması gerek budur. Bizde bunu söyledik bunu söylemeye devam ediyoruz” dedi.
“DEPOLAMA ALANI RİZE’DE OLMAZ”
Çöp depolama merkezi ile ilgili olarak da konuşan Gümrükçüoğlu “İlçe belediyelerinin görevi ne? Çöpünü toplamak, kendine ait yolların bakım ve onarımlarını yapmak. Üçüncü görevi de kanuna göre ruhsat verip harcını alır, gelir elde eder. Çöpü transfer istasyonunda depolama merkezine getirmek ve depolama merkezini yapmak Büyükşehir Belediyesi’nin işi. Depolama alanı yapmak için Turup’tan vazgeçtik. Trabzon ile Rize bu işi birlikte yapıyor ama Rize’ye göre biz hareket edemeyiz. Rize’nin nüfusu bizim üçte birimiz kadar, Rize’nin çöpü bizim dörtte birimiz kadar. Bu nedenle depolama istasyonun Rize’de yapılmasını istemek bizim için doğru olmaz” açıklamasında bulundu.
“BORÇLARI ÜZERİMİZE ALDIK”
Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borçlarını 186 milyon 492 bin TL olarak açıklayan Gümrükçüoğlu “TİSKİ’nin borçları 128 milyon 149 bin TL. Toplamda 314 milyon 641 bin TL borcumuz var. Bu borç belediyelerden Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen borçlardır. Büyükşehir Belediyesi’nden önce başkanlığını yaptığım Trabzon il belediyesinin 127 milyon borcu varken, merkezde kurulan Ortahisar belediyesine bir kuruş borç devretmedim. Hiçbir ilçe belediyesine bir kuruş borç devredilmemiştir. Arsin Belediyesi’nin sırf sahil düzenlemesinden 33 milyon borcunu devralmış durumdayız. Tüm belediyelerin elektrik borçlarını bile devralmış durumdayız” dedi.
“BAŞKASI OLSA BEDAVA VERİRDİ”
Boztepe’de tartışmalara neden olan 5 yıldızlı otel inşaatı ile ilgili olarak Gümrükçüoğlu “Bakın İl Özel İdaresi zamanında Havaalanı’ndaki yer ücretsiz olarak verilmiştir. Onun karşısındaki yerde ücretsiz verilmiştir. Ben de Boztepe’deki yeri satıp, alana burada otel yaptıracağımı söylediğimde bana güldüler. Bana adeta havanı alırsın dediler. Adamlar 100-200 milyon yatırım yapacak da bir de senin arsana para mı verecek dediler. ‘Herkes yeri bedava veriyor ki adamlar gelsin yatırım yapsın diye’ dediler. Bu yer halkın yerdir ben bedava vermem arkadaş. Bu para milletin parasıdır. Bu yer milletin yeridir dedim. Bir ihaleye çıktık olmadı, bir daha çıktık. Herkese haber verdik. 10 milyon küsur bir paraya burayı sattık. Herkesin bedava verdiği halkın tapulu biz 10 küsur milyona sattık” bilgisini verdi.
Gümrükçüoğlu, Maraş Caddesi’nde trafiği EDS’ler ile kontrol edeceklerini de belirterek "Sözleşmede İçişleri Bakanlığı’nda bir sorun var, o sorun aşılacak ve o sistem Maraş Caddesi’ne konulacak" ifadelerini kullandı.