Gümüşhane Gümüşhane'de Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi sempozyumu başladı

Gümüşhane'de Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi sempozyumu başladı

08.05.2014 - 11:49 | Son Güncellenme:

Gümüşhane’de, Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve 24 üniversiteden 62 bilim adamının 54 bildiri sunacağı “Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi” konulu uluslararası katılımlı sempozyum başladı.

Gümüşhanede Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi sempozyumu başladı

Gümüşhane’de, Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve 24 üniversiteden 62 bilim adamının 54 bildiri sunacağı “Osmanlı Bilim ve Düşünce Tarihi” konulu uluslararası katılımlı sempozyum başladı.
Osmanlı’nın 600 yıllık tarihindeki bilim ve düşünce izlerinin tespit edilmeye çalışılacağını sempozyumun açılışı Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Törene Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, kamu kurum müdürleri, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muhsin Kalkışım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“TARİH BİR ANLATI DEPOSU, KRONOLOJİ, ZAMAN ZAMAN GİDİLİP SEYREDİLECEK BİR MÜZE DEĞİLDİR”
Törende konuşan Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, tarihin bir anlatı deposu veya bir kronoloji, zaman zaman gidilip seyredilecek bir müze olmadığını belirterek, Sempozyumun bir medeniyetin temel sorununu, zamanın kaydına tabi olanla, zamanın kaydına tabi olmayan arasındaki bağın önce nasıl analiz edilebileceği ve sonra nasıl kurulabileceği problemine hasredenleri hatırlamaya ve hatırlatmaya dönük bir çağrı olduğunu söyledi.
Tarihin an be an içine alıp kendini açmasıyla, insana refakat ettiğini kaydeden Rektör Günaydın, “Şu halde, tarihe dönmenin ilkelere dönmek olduğu gerçeğinden hareketle bu sempozyum, geleneğe, durmaksızın gelmekte olana, sürekli bir biçimde geliş hâlinde seyredene, lâkin geliş ve akış içre olup da gelişin ruhunu ve mahiyetini muhafaza edene bir yöneliştir.” dedi.
“GEÇMİŞTEKİ YANLIŞLARDAN BİLE BUGÜN DOĞRU ŞEYLER YAPMAK İÇİN YARARLANILABİLİR”
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Demir ise 1951 yılında 18 yıl Türkiye’de üniversitelerde kalan yabancı bilim adamı Phillipp Schwartz’ın raporundan örnekler vererek, o zaman ki sorunlar şimdi ki sorunlar arasında bağlantı kurulmasını istedi.
Geçmişteki yanlışlardan bile bugün doğru şeyler yapmak için yararlanılabileceğinin altını çizen Demir, “O yüzden bunları bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Eğer bilginin bir ortamda güvenli bir şekilde üretilmesini istiyorsak geçmişteki o konular hakkında da bilgi sahibi olmalıyız. Bilimin tarihini okumanın çok ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Muhsin Kalkışım da tarihin toplumların hafızası olduğunu belirterek, sempozyumda Osmanlı’nın 600 yıllık tarihindeki bilim ve düşünce izlerinin tespit edilmeye çalışılacağını söyledi.
Sempozyuma Türkiye, İran ve Tunus’ta ki 24 üniversiteden 62 bilim adamının 54 bildiriyle katıldığını dile getiren Kalkışım, bildirimlerin sunumunun iki gün boyunca Katip Çelebi ve Ali Kuşçu Salonlarında gerçekleştirileceğini, ayrıca Haziran ayında da bildirilerin kitaplaştırılacağını sözlerine ekledi.
Rektör Günaydın’ın, konuk rektör Demir’e plaket vermesi ve Gümüşhane Üniversitesi tanıtımın filminin izlettirilmesiyle açılış programı sona erdi.
Sempozyumda Osmanlı Bilim Tarihinde Matematik, Geometri, Tıp, Astronomi, Mühendislik alanlarında, Osmanlı Düşünce Tarihinde ise Felsefe, Mantık, Kelâm, Tasavvuf, Fıkıh, Edebiyat alanlarında bildiriler sunulacak.