Gündem Cuma günü yapılacak ibadetler nelerdir?

Cuma günü yapılacak ibadetler nelerdir?

24.05.2018 - 19:24 | Son Güncellenme:

Sevapların iki kat sevap sayıldığı, İslam aleminin kutsal günü olarak bilinen Cuma günleri nasıl geçirilmelidir? Sorusu son zamanlarda araştırılan konular arasında yerini aldı. Cuma gününde hangi duaların okunacağı, hangi ibadetlerin yapılacağı Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte gündemde yerini aldı. Öyleyse Cuma günü nasıl ihya edilir bunun hakkında biraz bilgi edinelim.

Cuma günü yapılacak ibadetler nelerdir

Cuma Gününün Fazileti

Haberin Devamı

Cuma Gününün anlam ve önemi Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyrulmuştur:

“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfundan rızk isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.”(Cuma 9-10)

Cuma Günlerinde Okunacak Dualar

Cuma günlerinde okunacak rızık duası: Allahümme Ya Ğaniyyü,Ya Hamidü,Ya Mübdiü Ya Mu’idü,Ya Rahimü Ya Vedud. Eğisni bi helalike an haramike ve bitaatike an ma’siyetike vebi fadlike ammen sivake.

Hastalıklar için okunacak şifa duaları: Hazret-i Âişe’den rivayete göre Peygamberimiz kendilerine bir hasta getirildiğinde şöyle duâ ederlerdi;
Türkçe Okunuşu: Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame

Haberin Devamı

Cuma Gününde Okunacak Zikirler

Cuma günlerinde namazdan önce yüz defa "Ya Allah, Ya Hu"

Namazdan sonra yüz defa "Ya Rahman"

Ve Cuma günü içerisinde bin kere "Ya Allah" zikirleri çekilebilir.

Cuma Günü Yapılacak İbadetler

  • Cuma günü boyunca salavat getirmek yapılacak ibadetler arasında önde gelenlerdendir. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

“Günlerimizin en üstünü Cuma günüdür. O gün bana çok salat ve selam getirin. Çünkü sizin salat ve selamlarınız bana sunulur.” (Ebu Davud, Salat: 201.)

  • Cuma günü yapılacak ibadetlerden bir diğeri bol bol dua etmektir. Cuma'nın gelişini perşembeden karşılamak çok büyük sevaplar arasında yer alır. Kuran'da şöyle buyrulmuştur:

“Cuma gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir Müslüman namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duası o saate tesadüf ederse Allah Teâla Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” (bk. Nevevi, el-Ezkar, 80; Buhari, Deavat,61)

  • Cuma günü yapacağınız ibadetler arasında Kehf Suresini de okuyabilirsiniz. Büyük sevabı bulunan Kehf Suresi için Kuran'da şöyle buyrulmuştur:

“ Size bir sure haber vereyim mi ki, azamet sema ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyi etmiştir? O sure Kehf suresidir. Kim Cuma günü bu sureyi okursa Allah onu öteki Cumaya kadar bu sure ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyadesi vardır. Ve semaya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu surenin sonundan beş ayet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyuti, el-Camiu’s-Sağir, no:2862)