Ekonomi Enflasyona yakın markaj

Enflasyona yakın markaj

04.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sigara ve gıda zamları nedeniyle enflasyon temmuzda yüzde 8.79’a yükseldi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Hükümetimizin alacağı yapısal tedbirlerle gıda enflasyonunu kontrol altına alacağız” dedi

Enflasyona yakın markaj

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları temmuz ayında gıda ve tütün fiyatlarındaki sert yükseliş nedeniyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.16 artış gösterdi, yıllık enflasyon da yüzde 7.64’ten yüzde 8.79’a yükseldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüzde 8.79’a yükselen tüketici enflasyonu verilerinin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Gıda fiyatlarını izleme komitemizin çalışmaları ve hükümetimizin alacağı yapısal tedbirlerle gıda enflasyonunu kontrol altına alacağız” dedi. Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Gıda fiyatlarının istikrar kazanması enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşmasını destekleyecektir. Enflasyon oranındaki bu ayki artış temel itibarıyla gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Son beş aydaki en düşük aylık artışını gösteren çekirdek enflasyon ise halen ılımlı seyrini korumaktadır.”

‘Merkez’ uyarmıştı

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde süregelen düşüş eğilimi temmuz ayı itibarıyla durdu. Haziranda yüzde 8.56 olan ‘H’ endeksi temmuzda bu seviyede kalırken, ‘I’ endeksi ise 3 baz puan düşüşle yüzde 8.70’e yükseldi.

Enflasyon, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın geçen hafta işlenmemiş gıda fiyatları ve tütün ürünlerindeki fiyat ayarlamaları nedeniyle enflasyonda belirgin yükseliş olacağı uyarısına rağmen beklentileri aştı.

Temmuz ayında sigara firmalarının yaptığı zammın etkisiyle aylık bazda alt gruplarda en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Verilere göre gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.15, haberleşme, çeşitli mal ve hizmetler ile lokanta ve otellerde yüzde 1’in üzerinde artış gerçekleşti.

Üretici fiyatı sakin

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3.41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.96 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4.77 artış gösterdi.
Temmuzda fiyatların düştüğü tek ürün grubu giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 4.1 düştü.

Sebze meyveye Rusya zammı

Rusya’ya sebze meyve ihracatının başlayacağı söylentisi bile sebze ve meyve fiyatlarını yükseltmeye yetti. Hazirandan temmuza bir ay içinde domates fiyatı yüzde 46.2, taze fasulye yüzde 41.4, çarliston biber yüzde 29.8, sarımsak 18.7, karpuz yüzde 18.5, limon yüzde 14.2, kabak yüzde 11.7 oranında zamlandı.

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “Temmuz gibi mevsimsel olarak enflasyonun düşük olduğu bir ay için aylık rakam yüksek. Sebebi gıda fiyatları ve tütün kalemi. Rusya’nın Türkiye’den kısıtladığı gıda ithalatını tekrar gevşetme beklentileri zam baskısı yarattı” dedi

Yıllık enflasyon gıda fiyatlarındaki düşüş eğilimi nedeniyle nisan ayında son üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6.57
seviyesine gerilemiş, haziranda ise gıda fiyatlarındaki yükselişle birlikte yüzde 7.64’e çıkmıştı.

Yurtiçi tatil % 54 zamlandı

TÜİK verilerine göre temmuz ayında fiyatı en çok artan kalem ‘yurtiçi turlar’ oldu. Yurtiçinde bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatı hazirana göre temmuz ayında yüzde 54.09 oranında arttı.

Rusya’dan turist geliminin yavaşlaması üzerine yurtiçinde daha ekonomik tatil yapacağı beklentisine giren yerli turistin bu hayali suya düştü. Rus turistten umudunu kesen tur şirketleri bir yandan iç turizmi canlandırma çalışmalarını hızlandırırken fiyatları da yüzde 54 oranında yükseltti. Yurtiçi tur fiyatları 2015 Temmuz’unda da yüzde 23.68 oranında artış göstermişti.