Gündem Günde tek öğün!

Günde tek öğün!

25.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AFAD’ın gerçekleştirdiği “Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Durumu Araştırması”ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Suriyeli bir yetişkin günlük 10,37 lira kazanıyor ve mültecilerin yüzde 80’i gelir yetersizliği nedeniyle günde bir öğünden fazla kez yemek pişiremiyor.

Günde  tek öğün

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı’yla Suriyeli mültecilerin sağlık durumunu araştırdı. Çalışma, 18-69 yaşlarındaki 632’si 7 ildeki kamplarda yaşayan, toplam 5 bin 760 Suriyeli’nin verileriyle gerçekleştirildi. Katılımcıların kan basınçları, tansiyonları ile boy ve kiloları da ölçüldü. Sonuçları yaklaşık 6 ay önce raporlaştırılan çalışmada, 2014 yılında Suriyeli çocuklara yönelik düzenlenen ankete de atıf yapıldı.

Haberin Devamı

Yine AFAD’ın DSÖ ve UNICEF ile yürüttüğü ankette 6-60 aylık Suriyeli çocukların ve Suriyeli annelerin sağlık ve beslenme durumu araştırıldı. Bin 214 hanede yaşayan 7 bin 794 bireye uygulanan ankette Suriyeli ailelerin çocuklarının yüzde 23.9’unun büyüme geriliği yaşadığı saptandı. Çocukların yüzde 9,3’ünde ciddi düzeyde büyüme geriliği gözlendi. Yüzde 4,3’ünde ise aşırı zayıflık, yüzde 9.2’sinin az kilolu olduğu yüzde 1,3’ünün ise ciddi düzeyde zayıf olduğu belirlendi.

Beslenme problemi

Çalışma çocukların yüzde 5,7 sinin ise fazla kilolu olduğuna işaret ederken Suriyeli çocukların beslenme bozukluğunun DSÖ kriterlerine göre orta şiddette yaşandığı belirlendi. Çalışmanın yönetici özetinde, “Bu anket, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci çocuklarının en belirgin beslenme probleminin, akut değil, kronik olduğunu ortaya koymuştur” denildi.

Haberin Devamı

Kampların dışında ikamet eden mültecilerin son derece yoksul bir hayat sürdüğüne dikkat çekilen çalışmada, mültecilerin 80’inden fazlasının evinin ağır hasarlı ya da tamamen yıkık durumda olduğu, yüzde 95’ten fazlasının aylık 150 ABD dolarından daha düşük bir gelirle yaşadığı ve yüzde 30’undan fazlasının en az 1 aile üyesini savaşta kaybettiğine değinildi. Çalışmada aynı zamanda kamp dışındaki mültecilerin yüzde 80’inden fazlasının yetersiz gelir yüzünden günde birden fazla kez yemek pişiremediği tespitine de yer verildi.

3 kadından 1’i obez

Yetişkinlere yönelik çalışmada ise, mülteci nüfusunun yüzde 1,4’ünün az kilolu, yüzde 38,3’ünün normal kilolu, yüzde 32,6’sının fazla kilolu ve geri kalan yüzde 27,7’sinin obez olduğu saptandı. Çarpıcı sonuç kadın mülteci nüfusunun yüzde 29’unun fazla kilolu ve yüzde 36,2’sinin obez olması. Erkeklerle karşılaştırıldığında kadınların fazla kilo ve obeziteden belirgin şekilde daha fazla etkilendiği görüldü.

Tuz ve sigara tüketimi fazla

Suriyeli mültecilerin yüzde 98,6’sı hiç alkol kullanmamış. Mültecilerin yüzde 34’ü bir tütün ürünü kullanıyor. Haftada 4 günden fazla sebze tüketen mülteciler haftada 2,9 gün meyve tüketiyor. Mültecilerin yüzde 40 gibi yüksek bir oranı gün içinde hiç meyve ve/veya sebze tüketmemekte. Mültecilerin yüzde 37,2’i yemeden önce yemeğe tuz katmakta. Suriyeli mültecilerin yüzde 6,4’ünde kardiyovasküler hastalık (KVH) öyküsü var. Erkeklerin yüzde 6,9’u ve kadınların yüzde yüzde 7,2’si serviks kanseri taramasına katılmış. Mültecilerin yüzde 58,7’si hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalık açısından yüksek risk grubunda. Görüşülen Suriyelilerin yüzde 14,9’unun hiç eğitim almadığı ve ortalama eğitim yılının 8,7 yıl olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre Suriyeli kadınların yüzde 18,4’ü hiç eğitim almazken bu oran 60-69 yaş grubunda yüzde 80 olarak belirlendi. Yani bu yaş grubundaki 5 kadından 4’ü hiç okul yüzü görmedi. Bildirilen aylık ortalama hane geliri 366 ABD doları. (O dönemki kura göre 1.089 TL). Yetişkin bir kişin ortalama aylık kazancı 311,15 TL ve 104,57 dolar.