Gündem 1 milyon aile için mavi ışık

1 milyon aile için mavi ışık

02.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 1 milyon aileyi yakından ilgilendiren otizm sorununa dikkat çekmek için pek çok bina bugün mavi ışıkla aydınlatılacak. Çocukları için gecesini gündüzüne katan aileler ise, “Türkiye mavi ışık yakarsa bizlerin yüzü güler” diyor

1 milyon aile için mavi ışık

Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılıyor. Günümüzde her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelirken, dünya genelinde her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Türkiye’de 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gençten ancak 29 bin 905 okula gidip eğitim alabiliyor. Nüfusa projeksiyon yapıldığında Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.

Tüm dünya katılıyor

Tohum Otizm Vakfı, otizm sorununa dikkat çekerek, toplumsal farkındalığın oluşması için 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ne özel bir etkinliğe öncülük ediyor. ABD’de Autism Speaks tarafından başlatılan ve tüm dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası bu yıl, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Galata Kulesi, Çanakkale Şehitler Anıtı, İzmir Saat Kulesi, Şanlıurfa Balıklıgöl, Konya Kelebekler Vadisi ve Amasya Kalesi başta olmak üzere pek çok binada uygulanacak. Etkinliğe birçok özel kurum ve kuruluş da destek vereceğini açıklarken, otizmli çocukları için gecesini, gündüzüne katan aileler ise yaşadıklarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

1 milyon aile için mavi ışık


‘Tek tedavi eğitim’

Otizmli Rüzgar Tuğrul Bilgiç’in (8) annesi Deniz Bilgiç, herkesi mavi ışık yakarak Otizm Farkındalık Günü’ne manevi destek vermeye çağırdı. Otizm sorunuyla dünyaya gelen Rüzgar’ın, 8 aylıkken gelişiminde problem olduğunu fark ettiklerini söyleyen Anne Bilgiç, “Her otizmli hikayesinde olduğu gibi bizim de evladımızın durumunu anlamamız biraz zaman aldı. Aile hekimleri bize, 3 yaşına kadar beklememiz gerektiğini önerdi. Ancak aradan geçen zaman içinde Rüzgar bırakın konuşmayı yaşıtları gibi heceleme bile yapamıyordu. Tam da bu noktada bir karar vermemiz gerekiyordu. Ya pes edip durumu kabullenecek ya da Rüzgar’ın eğitim ve gelişimi için gecemizi gündümüze katacaktık. Yılmadık! Testler, tahliller, bir dizi doktor görüşmelerinin sonunda otizmle yüzleştik. Elimizdeki tek tedavi eğitimdi. Vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile çekirdek ailemizde eğitim seferberliği başlattık. Bugün Rüzgar konuşabiliyor ve biri ona selam verdiğinde karşılığını verebiliyor. Doğal gelişim gösteren birçok çocuk için üzerinde hiç düşünmediğimiz konuşabilme yetisi Rüzgar’ın hayatında sonradan öğrendiği bir kazanım. Otizmli çocuklar için en önemli sorun eğitim. Buna dikkat çekmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Herkesin mavi ışık yakmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Otizmin belirtileri

1 milyon aile için mavi ışık


Eğer çocuğunuz;

- Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
- İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
- Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
- Parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa,
- Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
- Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
- Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
- Konuşmada geride kalmışsa,
- Sallanmak, çırpınmak gibi hareketleri varsa,
- Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
- Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
- Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıradışı hareketler yapıyorsa,
- Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.