Gündem 1 milyon öğrenci ne yapacak?

1 milyon öğrenci ne yapacak?

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

LGS bugün bitiyor; sonuçlar 24 Haziran’da açıklanacak. Sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanı 139 bin 120; 8. sınıfa giden öğrenci sayısı ise yaklaşık 1.2 milyon. Bu durumda sınava girmeyen ya da sınavı kazanamayan 1 milyondan fazla öğrenci adrese göre yerleşecek. Ancak bunun nasıl olacağına dair MEB’den net bir açıklama henüz yok.

1 milyon öğrenci ne yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Giriş Sınavı (LGS) bugün düzenlenen iki oturumla sona eriyor. Sınav sonuçları 24 Haziran’da açıklanacak, ardından öğrenciler sınavla öğrenci alan okullara girmek için tercih yapacak.

Haberin Devamı

Geçen yıl sınavla öğrenci alan bin 367 okulda, 126 bin 240 kontenjan bulunuyordu. Bu yıl kontenjanlar 13 bin civarında arttı. Türkiye genelinde bin 531 lisede 139 bin 120 kontenjan var. Mesleki ve teknik okulların 24 bin 180, imam hatip liselerinin 28 bin 230, fen liselerinin 34 bin 590, Anadolu liselerinin 42 bin 100, sosyal bilimler liselerinin 9 bin 420 kontenjanı bulunuyor.

Geçen yıl, bazı köklü okullar sınavla öğrenci almamış, bu durum çok tartışılmıştı. MEB, bu yıl bazı tarihi liseleri de merkezi sınavla öğrenci alacak okullar listesine dahil etti. Buna göre, Konya, Kastamonu Abdurrahman Paşa, Trabzon Kanuni, Kars Alpaslan, Tokat Gazi Osman Paşa, Yozgat, Erzincan Anadolu liseleri, listeye giren okullar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Kılavuz incelendiğinde okullar bazında da kontenjan değişikliği olduğu görülüyor. Örneğin geçen yıl kontenjanı 90 olan Galatasaray Lisesi bu yıl 100 öğrenci alacak. İstanbul Atatürk Fen Lisesi kontenjanını 120’den 150’ye yükseltti. İstanbul Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin kontenjanı ise 30 kişi azaldı. Yine bazı ilçelerdeki Anadolu liselerinin kapatıldığı ya da kontenjanlarının azaldığı görülüyor.

Yerleştirme belirsiz

MEB’in yayınladığı kılavuzda yerleştirmelerin nasıl olacağıyla ilgili bir bilgi yok. Sınav sonrası yayınlanacak kılavuzla bu konu netlik kazanacak. Ancak MEB’in Ortaöğretime Geçiş Yönergesi’nde, yerleştirmelerle ilgili genel bir bilgi bulunuyor. Buna göre öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullara, puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

Puan eşitliğinde sırasıyla Okul Başarı Puanı’na (OBP), 8., 7. ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı’na (YBP), okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine, öğrencinin yaşına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi ise il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına, belirlenen kontenjanlara göre yapılacak. Kayıtlar sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Eşitlik olması durumunda ise sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki YBP üstünlüğüne bakılarak yerleştirme gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Yabancı özel okullar, bu yıl da LGS puanını dikkate alarak öğrenci kabul edecek.

Sınavı iptal ettiren durumlar

Sınavda kopya çekildiğinin görevlilerce tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecek. Görevliler kopya çektiğini tespit ettiği öğrencilerle ilgili durumu açıklayıcı bir tutanak hazırlayarak sınav evrakıyla birlikte tutanağı sınav güvenlik poşeti içerisine koyacak.

Kurallara uymadığı tespit edilen öğrencilerin sınavı tutanakla iptal edilecek ve sınava devam etmelerine izin verilmeyecek. Görevliler diğer öğrencilerin dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınavda uyarıda bulunmayabilecek. Bu öğrencilerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecek. Bu öğrencilerin sınavı, değerlendirme işlemi yapılmaksızın geçersiz sayılacak; itirazlar dikkate alınmayacak.

Haberin Devamı

Başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusu olmadığı halde sınava giren; cevap kâğıdı sınav güvenlik poşetinden çıkmayan, eksik ya da zarar görmüş olan; optik okuyucu tarafından cevap kâğıdı okunmayan; geçerli kimlik belgesini ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesini ibraz etmeyen; başka öğrencinin sınav evrakını kullanan; kendi yerine başkasını sınava sokan; sınav evrakına zarar veren öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.

Cevap anahtarında hata olması ve bunun Merkez Sınav Kurulu kararıyla belirlenmesi sonucunda, sorular iptal edilmeyecek, doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecek.

Hatalı sorular çıkması durumunda, 9 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Aralık 2016 tarihli ve 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69. maddesi ile 17 Şubat 2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanun’un 7. maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü gereğince değerlendirme yapılacak.

Haberin Devamı

Puanlar nasıl hesaplanacak?

1 milyon öğrenci ne yapacak

Öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre şöyle hesaplanacak:

- Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.
- Öğrencinin her teste ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak.
- Her testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümüyle elde edilecek.
- Her testin standart sapması, ilgili testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.
- Öğrencilerin her teste ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemiyle elde edilecek. Hesaplanan standart puanlar, katsayılarla çarpılarak her testin ağırlıklı standart puanları bulunacak.
- Testlerin ağırlıklı SP’leri toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan bulunacak.

Testlerin Ağırlık Katsayıları

Alt Testler Ağırlık Katsayıları

Türkçe 4
Matematik 4
Fen Bilimleri 4
T.C. İnkılap Tarihi
ve Atatürkçülük 1
Din Kültürü
ve Ahlak Bilgisi 1
Yabancı Dil 1

YARIN: SINAVDA SORULAR ZOR MUYDU? HATALI SORU VAR MI?