Gündem 10 hamileden biri sigara içiyor

10 hamileden biri sigara içiyor

02.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sigara tüketimi 34 yılda yüzde 80 arttı... Türkiye’de erişkin nüfusun yarısı sigara kullanırken, her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden yaşamını yitiriyor. Türk kadınlarının yüzde 10’u hamileyken bile sigara içiyor

10 hamileden biri sigara içiyor

Sigara, dünya genelinde her yıl 4 milyon insanın ölümüne neden olurken, her gün 11 bin kişi sigara bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ancak Türkiye’deki tablo batılı ülkelere göre en vahim durumda olanı. Ülke genelinde erişkin nüfusun yarısı sigara kullanırken, her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden yaşamını yitiriyor. Tiryakiliğin boyutu öyle bir noktaya gelmiş durumda ki; Türk kadınlarının yüzde 10’u hamileyken bile sigara içiyor. 1984 sonrası Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 80 artarken, ABD’de ise yüzde 30 azaldı.

Haberin Devamı

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Toprak, iş yeri ve evlerde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin yüzde 30’dan fazlasının koroner arter hastalığı ile kalp krizi riski taşıdığı uyarısında bulundu.

‘Uyuşturucudan farksız’

Prof. Dr. Toprak, “Sigara sadece psikolojik bir bağımlılık değil, aynı zamanda sosyal bir bağımlılık. Tiryakilerin her nefesinde damarlardaki nikotin 10-16 saniye içinde beyne ulaşır. Nikotin dopaminin salınmasını artırdığı için kişi kendini yalancı bir keyif duygusu içinde hisseder. Daha fazla dopamin salınması için nikotine yani sigaraya ihtiyaç duyar. İçilen her sigarayla nikotin bağımlılığı artar. Uyuşturucu illetinden farksız bir zehirle karşı karşıyayız” dedi.

Haberin Devamı

‘İnternetten ilaca hayır’

Sigaranın Terapötik yöntem, davranışsal tedavi ve ilaç tedavisiyle bırakılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Toprak, “Özellikle internetten ne olduğu bilinmeyen bitkiler ve macunlar sipariş etmek son derece tehlikeli. Bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış, evrensel kabul görmemiş yöntemlere daima şüpheyle bakmalıyız. Bu gibi yöntemlerde en çok dikkat etmemiz gereken nokta yan etkilerdir. Bu nedenle bilimden ayrılmamayı öneriyorum” diye konuştu.