Gündem 10 soruda tercih

10 soruda tercih

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel okullarda kayıtlar bitti, sıra devlet liseleri için tercihlere geldi. Bugün başlayan tercih takvimi 24 Temmuz’da sona erecek. Öğrencilerin 25 tercih hakkı var. Hiçbir tercihine yerleşemeyen açık liseye gidecek

10 soruda tercih

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik, Anadolu imam hatip, çok programlı Anadolu liselerine yerleştirme işlemleri için tercihler bugün başlıyor. 24 Temmuz’da saat 17.00’ye kadar devam edecek tercihler, e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden veya herhangi bir ortaokulun müdürlüğünden yapılabilecek.
Devlet liselerine tercihler, MEB’in yayınladığı 2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’na göre yapılacak. Buna göre tercih başvurusu için öğrencilerde 8. sınıfı başarıyla tamamlamış veya açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olmaları, başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşımaları ve Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) sahip olmaları şartı aranıyor. Tercihlerde öğrencilerin dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunuyor. En çok merak edilen soruların cevaplarını derledik:
Devlet liseleri için tercihlerde atılacak ilk adım ne olacak?
Yerleştirme işlemleri için tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek. Sitede açılan tercih işlemleri ekranındaki “Tercih Yapmak İstiyorum” butonu seçilecek. Tercihlerin bir ortaokul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılması şart. Onaylanan formun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak, bir nüshası okulda saklanacak ve diğeri veliye verilecek.
Tercihlerle ilgili düzeltme veya değişiklik nasıl yapılacak?
Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.
Kaç tercih hakkı var?
Öğrencilerin 25 tercih hakkı var. Tercih listesi yapılırken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalı.
Güzel sanatlar ve spor liselerine kayıtlar nasıl yapılacak?
Kayıtlar, 21 Temmuz’da tamamlanacak. Bu liselere kayıt yaptıranlar, yerleştirme işlemleri ve yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilecek. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi veya klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip lisesindeki kayıtları iptal olacak. Tercihleri doğrultusunda daha sonra yerleştirildikleri okula kayıtları ise otomatik olarak yapılacak.
Özel okula kayıt yaptıranlar devletleri tercih edebilecek mi?
30 Haziran-13 Temmuz’da özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse nakil döneminde, nakil şartlarını taşımaları durumunda tercihte bulunabilecek.
Koleje kayıt yaptıracağını belirtip, 15 Eylül’e kadar yaptırmayanlar ne olacak?
“Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretlediği halde 15 Eylül’e kadar kaydını yaptırmayan öğrenci, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumuna otomatik olarak kayıt edilecek.
Tercih yapmayan, hiçbir tercihine yerleşemeyen ne yapacak?
Tercih yapmayan ve hiçbir tercihine yerleşemeyenler, açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Ancak, özel eğitim ihtiyacı olanların yerleştirme işlemleri tercih ve yerleştirme kılavuzundaki 1.7, 1.8 ve 1.9 maddelerine göre gerçekleştirilecek.
Yerleştirme sonuçları ne zaman ilan edilecek?
Sonuçlar ve boş kalan kontenjanlar 11 Ağustos’ta www.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr’den ilan edilecek. Ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.
Nakiller nasıl olacak?
Yerleştiği okulu değiştirmek isteyenler nakil döneminde tercih yapabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için başvurular, 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos ve 28 Ağustos-6 Eylül’de olmak üzere 3 kez yapılacak. Her nakilde üç okul tercih edilecek ve tercihte okulda boş kontenjan şartı aranmayacak.
İl/ilçe nakil komisyonlarına hangi öğrenciler, tercih başvurusunda bulunabilecek?
Sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri halinde il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına, 11-14 Eylül’de tercih başvurusu yapabilecek.

Ortaöğretim kurumları tercih ve yerleştirme takvimi

10 soruda tercih


MEB, 81 ilde tercih danışmanlığı sunuyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üniversite ile ortaöğretim kurumlarına yerleştirme başvurusu yapacak öğrenciler için tercih danışmanlığı veriyor. Bu kapsamda 81 ilde kurulan, 9 bin 918 komisyonda, tercih danışmanlığı konusunda donanımlı 29 bin 854 öğretmen ve idareci, öğrenci ve velilere hizmet sunuyor.
Komisyonlar, okullarda, şehir meydanlarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, erişimin kolay olduğu yerlerde veli ve öğrencilerle buluşuyor. Ayrıca, MEB tarafından bu yıldan itibaren yaygınlaştırılması planlanan gezici komisyonlar aracılığıyla mümkün olan her yere ulaşılması hedefleniyor. Öğrenci ve veliler, tercih komisyon yerlerini mezun oldukları okullardan, rehberlik ve araştırma merkezlerinden veya il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinden öğrenebiliyor.
MEB, lise tercihi yapacak öğrenciler için Tercih Robotu’nu da hizmete sundu. Liselere yerleştirme işlemleri kapsamında, öğrenciler ve veliler, “e-okul.meb.gov.tr” adresinden hizmete sunulan Tercih Robotu’nu kullanarak daha sağlıklı tercih yapabilecek. Tercih Robotu’nda okul türleri, il, ilçe ve yüzdelik dilimlere göre listeleme yapılabilecek. Bilgilendirme amaçlı olarak da yüzdelik dilimin daha altında ve üstündeki değerlerde tercih listeleri oluşturulabilecek.
Öğrenciler, tercih listesinde okulların yüzdelik dilimleri, türü, öğretim şekli, kontenjanı, yabancı dil gibi bilgileri inceleyebilecek. Bilinçli tercih için yönlendirme amacıyla hazırlanan robotun, öğrenciler için bağlayıcılığı bulunmuyor.

Haberin Devamı