Gündem 14 aylık bebek ne yapabilir?

14 aylık bebek ne yapabilir?

01.05.2018 - 13:07 | Son Güncellenme:

Artık bebeğinizin kimliğini keşfetme döneminin başladığı gelişim evrelerinden biri olan 14 aylık dönemde, bazı anneler bebeklerinin pek çok olumsuz davranışlarıyla karşılaşabilmektedirler. Bu sebeple huzursuzluk yaşayan bebek için bu dönemi atlatmasına yardımcı olmak gerekmektedir.

14 aylık bebek ne yapabilir

Bebeğinizin sağlığını tehlike atabilecek her şey için çeşitli güvenlik önlemleri alarak, istediğini yapmasına izin vererek, yapmak istediği şey hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmakla başlayabilirsiniz. Bebeğinizle ilişki kurmanız, onun yapmak istediklerini soru sorarak cevap vermesini sağlamanız ileride büyük fayda sağlayacaktır. Mesela “Ayakkabılarını istiyor musun?” değil de, “Kırmızı mı yoksa mor ayakkabılarını mı istiyorsun?” diyerek seçmesine olanak tanımalısınız. “Yapma, etme” şeklinde olumsuz davranışlar sergilerseniz bu durum onu daha çok hırçın yapacak ve hem etrafına hem de kişiliğinin olumsuz yönde gelişmesine etki edecektir. Unutmamalıyız ki 14 aylık bebek gelişimi sırasında yaşananlar sadece herhangi bir atak zamanlarından olup, kısa bir süre sonra düzelme gösterecektir.

Haberin Devamı

14 aylık bebeğin gelişim aşamaları

Yaklaşık olarak bu dönemde 8-12 kg. arasında değişkenlik gösteren 14 aylık bebeğin gelişim aşamaları konusuna değinecek olursak;

· El sallayabilmektedir.

· Eline aldığı bir nesneyi kolayca tutabilir, kutuların içine koyabilir, elinde küp tarzı cisim varsa üst üste koyabilir. Oyun kurmaya başlayabilir.

· Yardımsız ayakta durabilir, iyi yürüyebilir. Bu durumu yeni keşfettiği için kesinlikle yardım etmenizi istemeyecektir.

· Anne, baba ve bir iki kelime kullanabilir.

· Eğilerek tüm cisimlere ulaşabilir.

· Basamakları çıkmaya başlayabilir.

Bu kadar olumlu yönde gelişmeler gösteren bir bebek anne adayları için tarif edilemez bir duygu durumuyla bütünleşir. Ancak bazı bebekler gelişim sürelerini tam olarak tamamlayamadığı için yukarıda belirtilen eğilimleri daha geç yapabilir. Panik yapmadan, gözlem yaparsanız kısa bir süre sonra daha iyi olabileceğini görebilirsiniz. Yine de bu durumla ilgili endişeniz olursa mutlaka doktor kontrolünde gelişimini izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

14 aylık bebeğin gelişimi için oyun oynamak önemli mi?

14 aylık bebeğinizin motor gelişimlerine eğitici oyun ve oyuncaklarla katkı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda oyun parkına götürerek, tırmanma, sallanma ve atlama eylemlerinin gelişimi için, hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Fiziksel aktivite yapmasına yardımcı olmak için, bisiklet kullanmasına veya ilk arabası ile gezmesine izin verebilirsiniz. 12-14 saat uyku düzeni olan 14 aylık bebek günde 6-7 defa yemek yemelidir. Beslenme menülerini takip ederek sağlıklı besinler ile bebeğinizi büyütebilirsiniz.