Gündem 15 sanık kırmızı bültenle aranıyor

15 sanık kırmızı bültenle aranıyor

23.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Ergin, sanık Madımak firarileri hakkında “Alman makamları Ethem Ceylan adlı sanığın iade dosyasını inceliyor. 15 kişiyi kırmızı bültenle arıyoruz. 7 sanık Almanya’da ama iade talebimiz reddedildi” dedi

15 sanık kırmızı bültenle aranıyor

ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sivas’ta, 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 35 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin davanın firari sanıklarıyla ilgili olarak, Almanya’nın, sanık Vahit Kaynar dışında 7 sanığın daha iadesini reddettiğini açıkladı.
Ergin, Ethem Ceylan adlı sanığın iade dosyasının ise Alman makamlarınca incelendiğini belirtti. Ergin, Sivas davasıyla ilgili toplam 15 kişiyi kırmızı bültenle aradıklarını kaydederken, bir süre önce oğlunun evinde ölü bulunduğu belirtilen Cafer Erçakmak’ın öldüğüne dair iddialar teyid edilinceye kadar kırmızı bültenle aranmasına devam edileceğini vurguladı.
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in soru önergesini yanıtlayan
Ergin, TBMM’ye gönderdiği yazıda, firari Sivas sanıklarıyla ilgili ilk kez somut rakamlar verdi.
Ergin, Sivas katliamı sanıkları arasında bulunan, “Murat Sonkur, Ömer Demir, Adem Ağbektaş, Mehmet Yılmaz, Sedat Yıldırım, Eren Ceylan, Adem Bayrak” adlı 7 sanığın Almanya’da bulunduğunun tespit edildiğini ve iade talebinde bulunulduğunu kaydetti. Ergin, “Adı geçenlerin Almanya’dan iadelerinin istenildiği, Almanya’nın ülkemizin iade taleplerini çeşitli gerekçelerle reddettiği, bu kişilerin halen kırmızı bülten ile aranmasına devam edildiği anlaşılmıştır” dedi.

7 iadeyi reddetti
Ergin, hangi ülkede oldukları bilinmeyen, “Alim Özhan, Hayrettin Yeğin, Süleyman Toksun, Harun Kavak, Metin Ceylan” isimli 5 sanık hakkında kırmızı bülten bulunduğunu ve uluslararası düzeyde aramalarının devam ettiğini kaydetti.
Aksünger’in, “Sivas Valiliği ve emniyetine 500 metre kala yıllarca nasıl yaşadığı, defin işlemlerinin hangi isimle yapıldığı, Türkiye’ye giriş çıkış yapıp yapmadığı” yönündeki sorularına ise Ergin, “İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ve ilgili diğer birimlerle yazışmalar devam ediyor” yanıtını vermekle yetindi.
Ergin, Vahit Kaynar isimli sanığın ise Almanya tarafından “sanığın, yasayla korunan bireysel hakları ihlal ettiğine dair yeterli şüphenin tespit edilemediği” gerekçisiyle iade edilmediğini belirtti. Polonya’da tutuklanan Kaynar’ın iadesi konusunda gerekli girişimlerin yapıldığını, en son Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nın Polonya İnterpolü’nden şahsın tutukluluğunun sorduğunu, ancak Polonya makamlarının bilgi vermediğini kaydetti.