Gündem 15 tür karides Akdeniz’e göçtü

15 tür karides Akdeniz’e göçtü

15.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin Akdeniz göçmenleri deniz canlılarına yönelik araştırma çalışmalarında, 46 balık türünün yanı sıra 15 tür karidesin de, Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’den binlerce mil yol katederek Akdeniz’e geldiği belirlendi.

15 tür karides Akdeniz’e göçtü

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Su Ürünleri Fakültesi’nde 2007 yılında başlatılan Akdeniz göçmenleri deniz canlılarına yönelik araştırma çalışmalarında, iklim değişikliğinin etkisiyle bazı deniz canlılarının anavatanları olan bölgelerden, binlerce mil öteye göç ettiklerinin belirlendiğini söyledi. Gökoğlu, 15 tür karidesin Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’den gelip Süveyş Kanalı’nı geçerek, Akdeniz’i yurt edindiklerini kaydetti. Gökoğlu, kıyı türleri olan karideslerin tamamına yakınının Kızıldeniz kökenli olduğununun anlaşıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Jumbo’dan büyüğü var

‘Penaeus japonicus’ türü karidesin Akdeniz’de ‘jumbo karides’ olarak adlandırıldığını anlatan Gökoğlu, Atlantik Okyanusu göçmeni ’Farfantepenaeus aztecus’in ise Peru bölgesinden geldiğini açıkladı. Gökoğlu, bu tür karidesin ‘jumbo’ olarak adlandırılan karidesten daha da büyük olduğunu vurguladı. Göçmen türlerin yaşadıkları anavatanlarından gelirken ‘masum olmadıklarını’, beraberlerinde hastalıklara yol açan parazitleri de taşıdıklarını kaydeden Gökoğlu, göçmen deniz canlılarının, bazı parazit ve hastalıkları da getirebildiklerini belirtti.