Gündem 18 milyon öğrenci için karne zamanı

18 milyon öğrenci için karne zamanı

14.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde öğrenim gören yaklaşık 18 milyon öğrenci için bugün karne zamanı.

18 milyon öğrenci  için karne zamanı

Bir yıllık eğitim-öğretim döneminin ardından öğrenciler, 3 aya yakın sürecek yaz tatiline çıkma heyecanı yaşıyor. 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekildiği için okullar, 9 Eylül’de açılacak. Tatile öğrencilerden sonra başlayacak öğretmenlerin ise mesleki çalışmalarının ilk haftası 17-21 Haziran, 2. haftası da 24-28 Haziran olarak planlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara’nın Ayaş ilçesindeki Bünyamin İlkokulu’nda bugün saat 10.30’da öğrencilere karnelerini dağıtacak.

Haberin Devamı

MEB’den öneriler

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin yaz tatili boyunca aileleriyle yapabilecekleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri içeren tavsiye listesi oluşturdu. 73 farklı etkinliğe yer verilen “Çocuklarınızla yapabileceğiniz yaz etkinlikleri” başlıklı tavsiye listesinde “Güzel bir yaz tatili çocuklarımızı bekliyor, sizin tatil planlarınıza ek olarak bizim de bazı önerilerimiz var. İşaretlediğiniz her etkinliğin, yavrularımızın çocukluk anılarına unutulmaz güzellikler katması dileğiyle... İyi tatiller.” denildi.

MEB yetkililerince listeye ilişkin yapılan açıklamada, anne karnında başlayıp yaşamın sonuna kadar devam eden bir süreç olan eğitimin, hapsolduğu sınıflardan çıkarılıp ait bulunduğu yere eve, bahçeye, sokağa, doğaya, kente kısacası hayatın içine çıkartılması gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, çocukluğun sınavlara değil, hayata hazırlanılan bir dönem olduğunun bilinciyle çocuklar için çeşitli yaz etkinlikleri hazırlandığı aktarıldı. Bu etkinliklerle, çocukların ürün ortaya koydukça, dünyayı ve kendisini tanıdıkça kendini yetenekli ve değerli hissedeceğine, başkalarıyla değil kendisiyle yarışmaya başlayacağına işaret edildi. Açıklamada, etkinlik tavsiyelerinin, koşuşturma içerisindeki anne ve babaların çocuklarıyla telaşsız ve sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlayarak ebeveynlerin de stresini azaltıp çocuklarıyla bağlarını pekiştireceği vurgulandı.

Yeteneklerini keşfedecekler

MEB tavsiyelerin amacını şöyle açıklıyor: “Çocuklarımız ürettikleriyle kapasitelerinin farkına varsınlar diye çiçek dikip büyütmelerini istedik. Yaratıcı ve sanatsal yönlerini ortaya çıkarmaları için hikâye yazmalarını, resim yapmalarını istedik. Sosyal iletişim sağlamaları için röportaj yapmalarını, aile büyüklerini ziyaret etmelerini istedik. Problem çözme becerilerini geliştirmeleri için ilk yardım detayı öğrenmeyi, düğme ve sökük dikmeyi öğrenmelerini istedik. Kendini ve dünyayı tanıması için doğa yürüyüşü yapmayı, kitap okumayı önerdik. Fiziksel gelişimleri için epeye tırmanmalarını istedik. Hoşgörülü olmaları için başka dillerde selamlaşmayı öğrenmelerini istedik.”