Gündem 19 aylık bebek bakımında doğru noktalar

19 aylık bebek bakımında doğru noktalar

02.05.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:

Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki değişimleri aydan aya farklılık gösterir. Bebeklik çağı dünyayı tanıma çağıdır. Bir bebek 19. ayına geldiği zaman artık yürümeye ve hareketlenmeye başlamış demektir.

19 aylık bebek bakımında doğru noktalar

Bu ay içinde bebeklerin uykusu artık geceye doğru kayar. Gün içindeki uykuları ise daha kısa olur. Gece ortalama 10-13 saat arasında uyuyabilirler. Ebeveynlerin ise daha dikkatli olmaya başlamaları gereken süreçtir. Özellikle yürüyen bebekler için bulundukları ortamda onlara zarar verme ihtimali olan nesnelerin kaldırılması ve güvenliğin artırılması gerekir.

Haberin Devamı

İki yaş sendromuna hazırlık

Genelde iki yaş civarı görülen ve bebeklerin benlik duygularının gelişip, kendi istekleri konusunda ısrar ettikleri dönem bazı bebeklerde 19. aydan itibaren başlayabilir. Bu döneme iki yaş sendromu denilir. Bebek hırçın ve öfkeli olabilir. Bunun altında dil gelişiminin yeteri kadar tamamlanmamış olması ve isteklerini ifade edememeleri de yatar. Ailenin sabırlı yaklaşımı ile bu dönem rahatlıkla atlatılabilir.

19 aylık bebek neler yapabilir?

Bu aya ulaşmış bebeklerin becerileri de gelişmeye devam eder. Bebekler bu ay içerisinde şu hareketleri yapmaya başlar:

1. Merdivenleri çıkıp inebilirler, geri geri yürümeyi öğrenirler.

2. Tırmanmak en sevdikleri eylemler arasına girer.

Haberin Devamı

3. İki resmi birbirinden ayırt edebilir.

4. Küp gibi oyuncaklarla kule yapabilirler.

5. Kelime hazneleri gelişir. 50 kelimeye kadar hafızalarında tutabilirler.

6. Bir iki kelimelik basit cümleleri rahatlıkla kurabilirler.

7. Onlarla yapılan konuşmaları anlarlar.

8. Başkalarında gördükleri hareketleri tekrarlayabilirler.

Bunların dışında bu ay içerisinde bebeklerin tuvalet iletişimine başlanabilir. Tuvalet iletişimi tuvalet eğitimi ile tamamen farklıdır. Bir nevi çocuğu tuvalet sürecine hazırlama dönemidir. İki yaş civarında ise tuvalet eğitimine başlanabilir. Bu ay içerisinde bebek kendi ellerini yıkayabilir. Vücudundaki bölgelerin bazılarının isimlerini söylemeye başlar.

19 aylık bebek gelişimi

Her bebeğin gelişimi birbirine göre farklılık gösterse de bu aylarda ortalama bir gelişim beklenir. Kız bebeklerde bu ay içerisinde boy 76.2 cm ve 87.3 cm arasındadır, kilo ise 8.3 kg ve 13.3 kg aralığındadır. Erkek bebeklerde boy 78.1 cm ve 88.4 cm aralığında değişiklik gösterir. Bu ölçüler Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş aralıklardır. Tabii genetik yatkınlıklara göre bu ölçülerde sapma görülebilir.