Gündem 2 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat edin!

2 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat edin!

17.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üst solunum enfeksiyonlarına bağlı öksürük, özellikle geceleri uykuyu kâbusa çeviriyor.

2 haftadan uzun süren öksürüğe dikkat edin

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceyda Erel Kırışoğlu Demir, 2 haftadan uzun süren öksürüğün zatürre, KOAH veya gırtlak ya da akciğer kanseri habercisi olabildiğine dikkat çekti. Öksürük yakınmasında muhakkak bir hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Demir, öksürüğe iyi gelen besinleri ve yöntemleri anlattı.
- EN AZ 2 LİTRE SU: Üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşan burun akıntısı, boğazı tahriş ederek öksürüğe neden olabiliyor. Su, bu akıntıyı incelterek boğazın tahriş olmasını önleyebiliyor veya hafifletebiliyor. Günde en az 2 litre su için.
- Bitki çayına bal katın: Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, zencefil, nane limon gibi çaylar veya içecekler de yine öksürüğün hafiflemesine katkıda bulunuyor. Ayrıca çaya bal katarak içmek de öksürüğe iyi geliyor.
-Vitaminleri taze sebze ve meyveden alın: Bağışıklık sisteminizin güçlü olması için her gıdadan dengeli olarak almanız gerekiyor. Öksürük üst solunum enfeksiyonuna bağlı gelişmişse, greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerin yanı sıra kara lahana, ahududu, domates, ıspanak, taze fasulye, bezelye ve soğan gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveleri ölçülü tüketin.
- Akşam yemeği için gecikmeyin: Reflü sorununuz da varsa akşam 19.00’dan sonra yemek yemeyin. Çay, kahve, gazlı içecekler ve çikolata gibi reflünün şiddetlenmesine yol açan besinlerden mümkün olduğunca kaçının.
- Zencefille tanışın: Zerdeçal sadece mutfakta değil, eczanelerde de yerini aldı. Zencefil de virüs ve bakterilerle savaşan bir diğer gıda takviyesini oluşturuyor.
- Süt ürünleriyle aranıza mesafe koyun: Erişkinlerde aşırı inek sütü ve peyniri tüketmenin mukus yapımını artırdığı, mukusu koyulaştırdığı biliniyor. Geniz akıntısı olduğunda süt ürünlerini azaltmanızda fayda var.
- Nem düzeyini iyi ayarlayın: Evdeki kuru hava solunum yollarını kurutarak öksürüğü artırabilen önemli bir faktör. Evin nem seviyesini ideal duruma getirmek için nem giderici cihazlar ya da klima kullanın.
- Sigarayı bırakın: Sigara kullanıyorsanız bu zararlı alışkanlığınızı bir an önce bırakın.
- Parfüm tahriş edebilir: Parfüm, ev temizlik ürünleri boğazı tahriş ederek öksürüğe neden olabiliyor. Her bünyeyi etkilediğini söylemek mümkün olmasa da alerjik bünyelerde ödem geliştirme riskinin yüksek olmasından dolayı reaksiyonlara neden olabiliyor.
- Sıcak bir duş alın: Sıcak duş burundaki salgıları hafifleterek öksürüğü azaltmaya yardımcı oluyor. Sıcak banyodaki buhar ayrıca alerji ve astımdan kaynaklanan öksürüğe de iyi geliyor.