Gündem 2 okyanusun birleştiği sularda bir yelkenli

2 okyanusun birleştiği sularda bir yelkenli

15.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın etrafını tek başına dolaşmak için yelken açan Cengiz Arslanoğlu, Atlas Okyanusu’nu geçti. En büyük sınavı vereceği Pasifik Okyanusu’na açılan Arslanoğlu, ‘Korkmuyorum’ diyor

2 okyanusun birleştiği sularda bir yelkenli

62 yaşındaki Cengiz Arslanoğlu, denizcilik bilgisi olmamasına rağmen hayalini kurduğu Sadun Boro ile aynı rotada dünya seyahati için 15 Ağustos 2017’de Sakarya-Karasu’dan yola çıkmıştı. 1965’te dünya seyahatini tamamlayan ilk Türk denizcisi Sadun Boro’nun izinden giden Arslanoğlu, gelişmiş teknolojinin ürünü hiçbir seyir yardımcısı (otopilot ve rüzgâr dümeni) kullanmadan yelken açtı. 3 yıl sürecek seyahatin ilk zorlu sınavı Atlas Okyanusu’nu geçerken, yelkenlisi S’Boro Of Karasu’nun ana direği kırılan Arslanoğlu, 33 gün sürüklendikten sonra akıntının etkisiyle Karayipler’deki Barbados Adası’na varabilmişti. St.Lucia’da 11 bin dolara yeni ana direk alan ve donanım işlemlerini tamamlayan Arslanoğlu, Güney Amerika kıtasındaki 1 yıllık molasının ardından tekrar yola çıkmıştı. Venezuella-Caracas’ta ücretsiz yakıt alırken seyahati şüpheli bulunan Arslanoğu, 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, Türk büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu’nun yardımlarıyla yola çıktı. Yol boyunca yanından ayrılmayan köpeği Pupa, Panama’da yakalandığı virüsle ölünce çok üzülen Arslanoğlu, ikinci büyük macerası için Pasifik Okyanusu’na açıldı.

Haberin Devamı

‘Korkmuyor’

20 ayda, 15 bin deniz mili denizde kalan Arslanoğlu, Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan suyolu Panama Kanalı’nı geçti. Panama’nın Pasifik kıyısında Türk büyükelçisi Deniz Özmen’in karşıladığı Arslanoğlu, “Sadun babanın izinden açıldığım okyanus beni türlü maceralarla buraya kadar getirdi. Şimdi Yerküre’nin en büyük denizi karşımda. Korkmuyorum. Sadun babanın tanıştığı insanları 55 yıl sonra bulmaya çalışacağım. Onun aziz hatırasını yaşayacağım” dedi.

‘Galapagos Adası beni bekler’

Cengiz Arslanoğlu, ulaşmayı hedeflediği ilk kara parçasının Charles Darwin’in evrimin kuramının temellerini attığı Galapagos Takımadaları olduğunu söyledi. Şimdiye kadar şansın hep kendisinden yana olduğunu ifade eden Arslanoğlu, “Mendil kadar ufak, bir çıta ile kurduğum küçük yelken düzeneği ile 33 gün sürüklenmiştim. Kolombiya-Cartegena açıklarında karaya oturmak üzereyken uyanmıştım. Kanal girişinde motorum arızalandı. Şimdi başka bir dünya gerçeğini görmek ve Darwin’in tanımladığı hayvanları gözlemlemek için yelken açacağım ve kara görmeden 35-40 gün içinde Markiz adalarında olacağım” dedi.

Yazarlar