Gündem 20 milyon ruhsatsız silah

20 milyon ruhsatsız silah

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda Türkiye’deki ruhsatsız silah gerçeğinin hangi boyutlara ulaştığı gözler önüne serildi.

20 milyon ruhsatsız silah

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Timur Ugan, “Kayıtlı av silahı sayısı 250 bin civarında, ama insanların ellerinde 20 milyona yakın pompalı tüfek var. Hiçbir denetime tabi olmadan bugün sipariş vereyim, yarın Meclis’in kapısında bekleyeyim, kuryeyle gelir. 250 liraya, 300 liraya pompalı tüfek satıyorlar. Tek fişekle bir insanın kafasını darmadağın edersiniz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Komisyonda konuşan Ugan, Türkiye’de yaban hayatın bitme noktasında olduğunu belirterek, ““Eline tüfeği alıp rastgele ateş eden, artık av hayvanı bulamadığı için atmacayı, şahini, flamingoyu, leyleği vuran bir affederseniz, kafası çok iyi atıcılar grubuyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. Ugan, şöyle devam etti: “Bugün denetimli av silahı sayısı 250 bin civarında ama insanların ellerinde 20 milyona yakın pompalı tüfek var. Hiçbir ruhsata bağlı olmadan bugün sipariş vereyim, yarın Meclis’in kapısında bekleyeyim, kuryeyle gelir. 250- 300 liraya pompalı tüfek satıyorlar. İçerisine koyacağınız her türlü mermiyi atabiliyor. Özellikle mafya özentisi gençlerin elinde olan sayı 17-20 milyon arasında deniyor. İşlenen bütün gasp, kadın cinayeti, çocuk cinayeti, mahalle kavgalarında, düğünlerde kullanılan tüfeklerin tamamı bu silahlar.”

Haberin Devamı

Ugan, denetime tabi olmayan bu silahların geri çağrılması ve toplanmasını isterken, “Devlet bu silahları ruhsatsız olarak edinenlere çağrı yapmalı, ‘getir’ demeli ya da en az bir tabanca kadar ağır ruhsat şartlarına bağlamalı” diye konuştu.

Ecza deposunda bile satıyorlar

Kurul Başkanı Timur Ugan, İstanbul Bayrampaşa’da bir ecza deposunun basıldığını ve silah satışı yapıldığını belirterek, “Ecza deposunda 2 bin tane kaçak pompalı tüfek ele geçirildi, ecza deposunda satıyorlar artık. Tezgâhlarda, av malzemesi satan tezgâhlarda el altından satılıyor” ifadelerini kullandı. Ugan, kontrolsüz silah kullanımının toplumsal barışı da tehdit ettiğini söyledi.