Gündem 25 muvazzaf paşa için yakalama emri

25 muvazzaf paşa için yakalama emri

24.07.2010 - 00:58 | Son Güncellenme:

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle emekli Org. Fırtına, emekli Ora. Örnek, emekli Org. Doğan, 6. Kolordu Komutanı Nejat Bek, Korg. Olcan, Kora. Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Mehmet Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi

25 muvazzaf paşa için yakalama emri

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Planı” davasına ilişkin aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, 6. Kolordu Komutanı Nejat Bek, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Bu karara gerekçe olarak kuvvetli suç şüphesi ve deliller gösterildi. Böylece TSK’da görevli 303 generalden 25’i için hapis yolu gözüktü.
Hakkında tutuklama kararı çıkarılan 102 kişiden 25’i muvazzaf, 17’si emekli general. Görevdeki 25 generalden 5’i korgeneral-koramiral, 9’u tümgeneral-tümamiral, 11’i ise tuğgeneral-tuğamiral rütbelerinde bulunuyor.
İddianamede, bütün şüphelilere yöneltilen ortak suçlama, “Çetin Doğan liderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat veya vazife görmekten men etmek” için oluşturulan yapılanma içinde yer almak.”
Sanıkların 15 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan “Balyoz Güvenlik Harekat Planı” iddianamesi, 19 Temmuz tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce oy birliğiyle kabul edilmişti.
İddianamede, 196 sanığın “Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs etmek” suçundan 15 ile 20’şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları istenmişti. İddianameye göre, kendisine Balyoz Komutanlığı adını veren yapılanma, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan liderliğinde dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının bilgisi ve ordu bünyesindeki hiyerarşi dışında darbe amacıyla harekete geçti. Dönemin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Donanma Komutanı Özden Örnek’le de bu konuda anlaşma sağlandı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Davut Bedir dün sorular üzerine davaya ilişkin tensip zaptının hazırlandığını bildirdi. Bedir’in verdiği bilgiye göre, 196 sanıklı davanın 102 sanığı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bedir, davanın ilk duruşmasının 16 Aralık 2010 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığını ve duruşmaların Silivri’de yapılmasına karar verildiğini bildirdi.
Tutuklama kararı çıkarılan 102 sanık arasında eski kuvvet komutanları emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, emekli Org. Çetin Doğan, 6. Kolordu Komutanı Korg. Nejat Bek, Korg. M. Korkut Özarslan, Korg. Ayhan Taş, Korg. Yurdaer Olcan, Güney Deniz Saha Komutanı Kora. Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Mehmet Otuzbiroğlu da bulunuyor. Tutuklu bulunan Albay Çiçek de tutuklama kararı çıkan Balyoz sanıkları arasında yer alıyor.
Yakalama kararı çıkartılan isimlerden biri de Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan oldu. Olcan, Harp Akademileri Komutanlığı’nda önceki gün düzenlenen diploma töreninde evsahiplerinden biri olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu devletin üst düzey yöneticilerini ağırlamıştı. Olcan, mezun olan kurmay subaylara diplomalarını takdim etmişti.

Avukat: Hukuksuzluk
Çetin Doğan ’ın avukatı Cemal Ülgen tutuklama kararının hukuksuzluk olduğunu savunarak şunları söyledi: “Çetin Doğan daha önce iki defa tutuklandı. Daha önce verilmiş olan tahliye kararından sonra dosyada olmayan ve dosyaya giren bilgi olmadığına göre mahkemenin tutuklama kararı vermesi hukuksuzdur. 102 kişiyi tutukluyorsunuz ve 4-5 ay sonrasına duruşma koyuyorsunuz. Bunun neresi adalet.”
Daha önce aralarında 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Emekli Korgeneral Engin Alan, Tümgeneral Abdullah Dalay, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Korgeneral Nuri Ali Kararbaba’nın da bulunduğu 46 kişi tutuklanmış yapılan itirazlar üzerine tahliye olmuşlardı.

Haberin Devamı

‘Çarşı izni bitti’
“Balyoz Darbe Planı” ile ilgili gözaltı dalgası geçtiğimiz Şubat ayında başlanmıştı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 40 kişi tutuklanmıştı. Tutukluluğa yapılan itirazla soruşturma kapsamındaki ilk tahliyeler geldi. 31 Mart 2010 tarihinde 6’sı muvazzaf, 3’ü emekli asker toplam 9 şüphelinin tahliyesine karar verildi. Tahliye talep eden Çetin Doğan’ın da bulunduğu 19 şüphelinin itirazı 1 Nisan’da haklı görüldü. Serbest bırakılan 19 kişi için savcıların itirazı üzerine bir başka mahkeme yakalama kararı çıkarttı. Serbest kaldıktan 4 gün sonra yeniden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen bazı askerler “çarş izni bitti” diye espiri yapmıştı. Yeniden tutuklanan 19 kişiden Engin Alan ve Çetin Doğan tedavileri nedeniyle cezaevine konulmamıştı. Doğan 23 Nisan’da, Alan da 29 Nisan’da tedavilerinin ardından adliyeye gelip teslim olmuş ve ikinci kez tutuklanmışlardı.

Haberin Devamı

25 muvazzaf paşa için yakalama emri

Siperdeki Paşa da listede

Balyoz'dan hakkında tutuklama kararı çıkartılanlar arasında bulunan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Gediktepe saldırısının ardından sipere giden Erdoğan ve Başbuğ'a bilgi vermişti.

LİSTEDE KİMLER VAR?
MUVAZZAF SUBAYLAR
KORGENERALLER:

- Nejat Bek
- Mustafa Korkut Özarslan
- Yurdaer Olcan
KORAMİRALLER:
- Mehmet Otuzbiroğlu
- Kadir Sağdıç
TÜMGENERALLER:
- Gürbüz Kaya
- Nurettin Işık
- Halil Helvacıoğlu
- Ahmet Yavuz
- Bekir Memiş
- İhsan Balabanlı
- Abdullah Dalay
- Salim Erkal Bektaş
TÜMAMİRAL:
- Ramazan Cem Gürdeniz
TUĞGENERALLER:
- Bulut Ömer Mirmiroğlu
- Ali Aydın
- Hakan Akkoç
- Hasan Fehmi Canan
- Gökhan Gökay
TUĞAMİRALLER:
- Ahmet Türkmen
- Mehmet Fatih İlgar
- Turgay Erdağ
- Cem Aziz Çakmak
- Levent Görgeç
- Abdullah Gavremolu
ALBAYLAR:
- Taylan Çakır
- Muharrem Nuri Alacalı
- Ali Semih Çetin
- Levent Erkek
- Ali Türkşen
- Tayfun Duman
- Nihat Altunbulak
- İbrahim Koray Özyurt
- Dora Sungunay
- Soner Polat
- Yaşar Barbaros Büyüksağanak
- Hasan Gülkaya
- Faruk Doğan
- Mücahit Erakyol
- Cengiz Köylü
- Murat Özçelik
- Mustafa Önsel
- Hanifi Yıldırım
- Cemal Temizöz
- Hakan Sargın
- Hüseyin Özçoban
- Dursun Çiçek
- Ali Rıza Sözen
- İlkay Nerat
- Veli Murat Tulga
- Ahmet Küçükşahin
- Recai Elmaz
- Recep Yıldız
- Memhmet Yoleri
- İkrami Özturan
- Burhan Göğçe
- Nihat Özkan
- Hasan Nurgören
- Abdullah Zafer Arısoy.
YARBAYLAR:
- Ercan İrençin
- Levent Çehreli
- Ertuğrul Uçar
- Meftun Hıraca
- Yusuf Kelleli
BİNBAŞILAR:
- Gökhan Çiloğlu
- Fatih Altun
YÜZBAŞI:
- Hüseyin Topuz
ÜSTEĞMENLER:
- Ahmet Şentürk
- Utku Arslan
- Fatih Uluç Yeğin Sırrı Yılmaz
- Doğan Fatih Küçük
- Ahmet Tuner
- Kıvanç Kırmacı
- Bora Serdar
- Hakan İsmail Çelikhan
EMEKLİ SUBAYLAR
EMEKLİ ORGENERALLER:

- Çetin Doğan
- Ora. Özden Örnek
- Halil İbrahim Fırtına
- Ergin Saygun
- Şükrü Sarıışık
EMEKLİ KORGENERALLER:
- Engin Alan
- Metin Yavuz Yalçın
- Ayhan Taş
EMEKLİ TÜMGENERALLER:
- Behzat Balta
EMEKLİ TUĞGENERALLER:
- İzzet Ocak
- Süha Tanyeri
- Nuri Ali Karababa
- Halil Kalkanlı
- Mehmet Kaya Varol
EMEKLİ KORAMİRAL:
- Ahmet Feyyaz Öğütçü
EMEKLİ TÜMAMİRALLER:
- Özer Karabulut
- Ali Deniz Kutluk
EMEKLİ ALBAYLAR:
- Bülent Tuncay
- Mustafa Çalış
- Hasan Basri Aslan
- Tuncay Çakan
- Mümtaz Can
- Ali İhsan Çuhadaroğlu
- Emin Küçükkılıç
- Yusuf Ziya Toker
- Suat Aytın

Yazarlar