Gündem 3. köprüde son tabliye yerleştirildi

3. köprüde son tabliye yerleştirildi

06.03.2016 - 11:52 | Son Güncellenme:

İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi. Erdoğan ve Davutoğlu'nun katılımıyla 3. köprüde tarihi anlar yaşandı.

3. köprüde son tabliye yerleştirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak" dedi.

Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, heyecan dolu oldukları bir günde, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Mayıs 2013'te temeli attıkları gün birilerinin "Olmaz canım" dediklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."

- "Bunlar bizim iftihar vesilemiz"

Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 3,5 saate indiren proje dev projedir. Orada da Körfez hattındaki köprü, aynı şekilde şu anda hızla o da devam ediyor. Şimdi onunda bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Şöyle bir durum var; bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken, hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Neden? Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetlerin düşüşü. Bir diğer yandan kaza risklerini ne yapıyoruz, onları ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. İşte bütün bunlarla derdimiz yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Gerek Başbakanımız olsun bakanlarımız olsun, bu noktada mimarından mühendisine kadar, işçisine kadar, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine, özellikle şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun diyorum ve atacağımız bu adımla çekeceğimiz besmeleyle de bu kaynak hayırlı olsun diyorum" şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “BİRİLERİ TAHRİP EDERKEN, BİZ ÜLKEMİZİ İNŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek, “İstanbul için tarihi bir gün çünkü dünyanın en güzel şehri, boğazı ile, tarihi yarım adası ile bize emanet aziz İstanbul bu köprü ile üzerindeki yüklerinden önemli bir kısmını atmış olacak. Tarihi dokuya bir trafik yükü olmadan transit araçlar bu köprüyü kullanarak yollarına devam edecek. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Dünyada büyük yatırımlar dururken, bu yatırımlara ara vermeden sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapındaki projelerle dünya gündemine pozitif şekilde mührünü vuruyor. Ülkemiz 1 Kasım seçimlerinden sonra kazandığı siyasi istikrarlı başlayan bütün projeleri yerine getirecek ve inşallah yeni projelerle Cumhuriyet’in 100. yılına ilerliyoruz. Birileri tahrip ederken, biz ülkemizi inşa etmeye devam edeceğiz. Bu proje, dünya için de önemli bir proje. Asya ve Avrupa bir kez daha birleşiyor. Milletimiz bugün kendi mühendisleri ile, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha iki kıtaya mührünü vuruyor. İki kıtayı sadece bu köprü ile değil gönül köprüsü ile birleştirmeyi nasip eylesin” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SON TABLİYE YERLEŞTİRİLDİ



BAKAN YILDIRIM: “3. KEZ BOĞAZIN İKİ YAKASINI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”

Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarihi bir an yaşandığına dikkat çekerek, “Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son parçasının kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacaklar. 3. kez Boğaz’ın iki yakasını bir araya getirmiş olacağız. Tabliye genişliği dünyada en geniş asma köprü. Yaklaşık 60 metre. 10 şerit var. Üzerinden demir yolu geçen bu kadar açıklıkta ilk asma köprü özelliği var. Türkiye’de son 13 yılda yaşanan istikrar ve güçlü iktidar sayesinde dünyanın gıpta ile izlediği Türkiye’yi 2023’e taşıyacak büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz. 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Bir güzel yanı da 1. ve 2. köprüyü yabancılar yaptı Türk müteahhitleri taşerondu. Bu köprüde de ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı biz onlara hizmet ederdik. Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Artık FSM’deki ağır taşıt trafiği tamamen bu köprünün üzerinden geçecek ve İstanbul trafiği bir nebze olsun rahatlamış olacak. Aslında Marmaray ile birlikte FSM’den geçen araç sayısı 12 milyon azaldı. Bu da Marmaray’ın önemini ortaya koydu. O günden bugüne 125 milyon İstanbullu Marmaray ile seyahat etmiş oldu” diye konuştu.

İSTANBUL’UN FETİH YILDÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILMIŞTI

Sarıyer’de İstabul’un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı’nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.

İSTANBUL BOĞAZININ 3. İNCİ KOLYESİ

Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı. 2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan "Cat Walk" yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı. 2015 yılının Eylül ayında ise ışıklandırılan köprüde 122’şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar ise kısa sürede tamamlanmıştı. Yanlızca köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2015 yılının haziran ayında başlanmıştı.