Gündem 4 bin 500 çocuğu erken tanı kurtardı

4 bin 500 çocuğu erken tanı kurtardı

17.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1.3 milyon çocuk dünyaya geliyor. Bakanlığın yenidoğan tarama programı sayesinde yılda yaklaşık 4 bin 500 çocuğun erken teşhisle bu hastalıkların olumsuz etkilerinden korunuyor.

4 bin 500 çocuğu erken tanı kurtardı

Her yıl ortalama 200 bebeğe fenilketonüri, 900 bebeğe biyotinidaz eksikliği, 150 bebeğe KF ve 3 bin 500’ün üzerinde bebeğe KHT tanısı konuluyor ve tedavilere erken ulaşarak yaşama sağlıklı başlamaları sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1.3 milyon çocuğun dünyaya geldiğini belirtti. Bakanlık olarak erken teşhis ve tedaviyle kalıcı sakatlığın önüne geçmek için bebeklere fenilketonüri, işitme bozukluğu, kistik fibrozis, hipotiroidi, biyotidinaz eksikliği taramalarını titizlikle yürüttüklerini kaydeden Koca, bu kapsamda bakanlık tarafından ücretsiz yürütülen tarama çalışmaları ile ülkenin her yerinde doğan bebeklerin neredeyse tamamının, topuklarından alınan birkaç damla kan ile tarandığı bilgisini verdi. Koca, “Başarı oranımız yüzde 99’a ulaştı. Yenidoğan tarama programı sayesinde yılda yaklaşık 4 bin 500 çocuğun erken teşhisle bu hastalıkların olumsuz etkilerinden korunuyor. Her yıl ortalama 200 bebeğe fenilketonüri, 900 bebeğe biyotinidaz eksikliği, 150 bebeğe KF ve 3 bin 500’ün üzerinde bebeğe KHT tanısı konuluyor ve gereken tedavilere erken ulaşarak yaşama sağlıklı başlamaları sağlanıyor” diye konuştu.