Gündem 4B kadro statüsü ne demektir?

4B kadro statüsü ne demektir?

02.05.2018 - 14:38 | Son Güncellenme:

Türkiye’de çalışmakta olan devlet memurları, çeşitli kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler arasında 4B hakkında sizlere detaylı bilgiler verirken aynı zamanda bu kategorinin hangi işçileri kapsadığını da sizlerle paylaşıyor olacağız.

4B kadro statüsü ne demektir

4B kadro statüsü nedir?

Haberin Devamı

4B kadro statüsünden önce “B” grubu kadroların bilinmesi gerekiyor. Bireylerin kariyerli meslek gruplarında olan bu kategoride sağlık memuru, hemşire, mühendis, veznedar, koruma görevlisi ve ambar memuru gibi meslekler yer alıyor. Buna ek olarak taşerondan kadrolu sürece geçişte sıkça gündeme gelen 4B kadro statüsü ile beraber yukarıda sıraladığımız meslek gruplarına yapılacak atamalar KPSS ile belirlenmektedir. Tercih puanlarının yetmesi durumunda bu statüyle ilgili olan kurumları tercih edebilirsiniz.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun dördüncü maddesinin C fıkrasına göre şu bilgilere ulaşılmaktadır: 1 seneden daha az ya da mevsimlik olarak hizmet veren işçiler, belirtilmiş olan ücret ve sayı sınırları içerisinde olanlar ile işçi sayılmauan kişiler artık bu kategoride yer alacak.

Haberin Devamı

4B hangi işçileri kapsıyor?

4B statüsü eski sisteme göre BAĞ-KUR’a prim ödeyenler ile hizmet durumuna bağlı kalmadan kendi ismi üzerine bağımsız olarak çalışanlardır. Bağımsız olarak çalışanlar statüsünde olanlar tüccar, serbest meslek erbapları, sanatkârlar ve esnaflar olarak bilinir. Bu kategoride olanlar artık BAĞ-KUR’lu ifadesinin yerine 4Bli olarak adlandırılmaktadır. Sunduğumuz bu bilgiler ayrıca 4B hangi işçileri kapsıyor sorusunun yanıtı olmaktadır.

4A statüsüne baktığımızda, eski sistemde SSK’ya prim ödeyen bireyler ile herhangi bir iş yerinde sözleşmeli bir şekilde işçi olarak çalışanlar kişiler bu statüde yer almaktaydı. Bu bireyler yeni yasa ile beraber artık 4A’lı olarak bilinmektedir.

4C’ye bakıldığında ise Emekli Sandığı’na bağlı olan devlet memurları akla gelmektedir. Bu kişiler de yine 1 yıldan daha kısa süreli olarak çalışan ve işçi sayılmayan kişilerdir.

4B kadro statüsü nedir sorusuyla ilgili karşınıza çıkacak bilgiler bu şekildedir. Hazırlanan yeni yasalar ile beraber artık taşeron kadro düzenlemeleri de gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda taşeronda oluşturulacak yeni formüllerle işçiler güvence altına alınacak.