Gündem 52 darbe davası sonuçlandı! FETÖ’de önemli isimlere ceza yağdı

52 darbe davası sonuçlandı! FETÖ’de önemli isimlere ceza yağdı

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından açılan davalarda aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli’nin de bulunduğu FETÖ’nün tepe yöneticileri 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

52 darbe davası sonuçlandı FETÖ’de önemli isimlere ceza yağdı

FETÖ’nün ihanet girişiminin ardından Ankara merkezli yürütülen soruşturmalar sonucu çok sayıda dava açıldı. Ankara’daki 52 darbe davasının yanı sıra örgüt üyeliği ve yöneticiliği suçlamasıyla görülen davaların önemli bir kısmı karara bağlandı.

Haberin Devamı

Bu dosyalarda darbe girişimini yöneten sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin yanı sıra iş adamı, hâkim, savcı, gazeteci ve iş adamlarından oluşan örgütün kritik isimleri hapis cezaları aldı. 15 Temmuz’dan önce açılan 75 sanıklı “FETÖ/PDY çatı davası”nda, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile firari sivil imam Adil Öksüz ve FETÖ’nün tepe yöneticileri sanık olarak yer aldı. 8 Haziran 2018’de karara bağlanan davada, eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, kapatılan Zaman gazetesi eski İmtiyaz Sahibi Alaeddin Kaya, örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in halasının oğlu Kazim Avcı, “Anayasa’yı ihlale teşebbüs” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet” hapse mahkûm edildi. Mahkeme, örgüt elebaşı Gülen’in avukatlarından Abdülkadir Aksoy, Avukat Ali Çelik ve iş adamı Dilaver Azim’i ise “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 10 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlere ilişkin aralarında sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de bulunduğu 224 sanıklı Genelkurmay “çatı” davası 20 Haziran’da karara bağlandı. Buna göre, eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski tuğgeneraller Hakan Evrim, Mehmet Partigöç, eski tuğamiral Ömer Faruk Harmancık ve eski albaylar, Fırat Alakuş ile Orhan Yıkılkan’ında aralarında bulunduğu isimler toplam 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Başyavere de müebbet

Cumhurbaşkanı’na suikastın başındaki isim olan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş 137 kez “kasten öldürmek” suçundan 137 defa ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırıldı. Sönmezateş daha önce Muğla’da yargılandığı davada dört kez ağırlaştırılmış müebbete çarptırılmıştı. Olay tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başyaveri olan eski Kurmay Albay Ali Yazıcı, eski Genelkurmay Başkanı emir subayı Levent Türkkan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

52 darbe davası sonuçlandı FETÖ’de önemli isimlere ceza yağdı

FETÖ’nün hain darbe girişiminde sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu darbecilere ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi.