Gündem ‘63 kişinin durumu kritik’

‘63 kişinin durumu kritik’

27.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

PKK ve PJAK’lı tutuklu ve hükümlülerin sürdürdüğü açlık grevleri hakkında Milliyet’e bilgi veren TUHAD-FED Başkanı Teker eyleme katılan 63 mahkûmun durumunun kritik olduğunu söyledi

‘63 kişinin durumu kritik’

Türkiye genelinde PKK ve PJAK’lı tutuklu ve hükümlülerin süresiz ve dönüşümsüz sürdürdüğü açlık grevlerinde bugün 46. güne girildi. Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması, ana dilde eğitim ve savunma talepleriyle 65 cezaevinde devam eden açlık grevinde son durum hakkında Milliyet’e bilgi veren Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Başkanı Zübeyde Teker, 63 mahkûmun durumunun kritik olduğunu belirtti.

65 cezaevinde 638 mahkûm
Açlık grevindeki mahkumların durumlarına ilişkin Milliyet’e konuşan TUHAD-FED Başkanı Teker, eylemin 65 cezaeevinde 638 mahkûm tarafından sürdürüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
“12 Eylül’den bu yana 7 cezaevinde açlık grevi yapan 63 mahkumun durumu kritik eşiği aştı. Bu mahkumlar, Diyarbakır E ve D Tipi, Kandıra 1 ve 2 No’lu F Tipi, Bolu F Tipi ile Siirt E Tipi Kadın ve Erkek cezaevlerinde bulunuyor. Durumları ağır olan tutuklu ve hükümlülerde görme kaybı, mide bulantısı, bağırsak kanaması, eklem ve kas ağrıları, alerjik reaksiyon, saç dökülmesi, uykusuzluk, halsizlik ve yürüme güçlükleri var. B1 ve türevlerinin alımında ise cezaevi idareleri sıkıntı çıkarıyor.“

“Savcı tehdit etti” iddiası
Durumu ağırlaşan açlık grevindeki mahkumların hücrelere gönderildiğini belirten Başkan Teker, “Açlık grevindeki bazı mahkumlar tek kişilik hücrelere gönderiliyor. Durumları ağırlaştığı için bakımlarını kendi başlarına yapmaları zorlaşırken yalnız bırakılıyorlar. Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde saldırıya uğrayanlar oldu” dedi.
Zübeyde Teker, Siirt E Tipi Cezaevi’nde bir savcının koruması eşliğinde ziyaret ettiği açlık grevindeki mahkumları tehdit ettiğini iddia eden Teker, “Savcının belinde silah taşıyan korumasıyla açlık grevi yapan mahkumlarına yanlarına giderek, ‘Eylemi bırakın, yoksa müdahale edeceğiz’ dediğini bir avukat arkadaşımızdan öğrendik” dedi.

Haberin Devamı

E-5’e ses bombası
Aralarında BDP’li milletvekillerinin de bulunduğu grup açlık grevinde bulunan mahkûmlara destek vermek için Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi yakınında toplandı (üstte). Eylem sonrası metrobüs yoluna 3 adet ses bombası atıldı.

Bazı mahkûmlar ve sağlık problemleri
Cezaevleri İzleme Koordinasyonu’nun hazırladığı rapora göre, açlık grevinde 46. günü dolduran bazı mahkûmların yaşadığı sağlık problemleri şöyle:
- Erol Şen (Kandıra 2 No’lu F Tipi): 10 kilo verdi, tükürüğünde kan var.
- Harun Karataş (Tekirdağ 2 No’lu F Tipi): Göz kararması, baş ağrısı yaşıyor. Kulaklarında uğuldama, bacak ve kol kaslarında ağrılar var.
- Haşim Özpolat (Tekirdağ 2 No’lu F Tipi): Diş etlerinde iltihaplanmalar var. Baş ve karın ağrıları yaşıyor.
- Mazlum Diken (Tekirdağ 2 No’lu F Tipi): Avukat görüşmesinden sonra çırılçıplak soyularak darp edildiği iddiası var. Kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve göz kararmaları yaşıyor.
- Hakan Yalçınkaya (Kandıra 1 No’lu F Tipi): Halsizlik ve yorgunluk yaşıyor. Gözlerinde kararmalar var. Hareket edemez hale geldi.