Gündem 64 bin ücretli öğretmen bile açığı kapatamıyor

64 bin ücretli öğretmen bile açığı kapatamıyor

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasından çarpıcı veriler... Geçtiğimiz günlerde ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmenliğe geçişleri için bir kanun teklifi maddesi hazırlanmıştı.  Teklifin yasalaşması halinde 5 bin kişilik kadro için adaylarda 2017-2018’de ücretli öğretmenlik yapmış olması, ücretli öğretmenlikte bugüne kadar 540 gün SGK primi ödenmiş olması, devlet memuru olma şartlarını taşıyor olması, öğretmenlik için gerekli şartları taşıyor olması, KPSS’den bakanlıkça belirlenecek taban puana sahip olması şartlarının aranacağı belirtilmişti.

64 bin ücretli öğretmen bile açığı kapatamıyor

Bu şartları taşıyanların sözlü sınava alınacağı kaydedilmişti. Ancak başta sendikalar tarafından, belirlenen bu kriterlerin tümünün bir adayda bir araya gelmesinin zor olduğu ifade edilmişti.

Haberin Devamı

MEB cevap vermedi

Tartışmalar sürerken Türk Eğitim-Sen, ücretli öğretmenlerle ilgili bir çalışmaya imza attı. Araştırma kapsamında hem Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) hem de 81 ilin valiliklerinden Türkiye’deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi isteyen sendika, sadece 61 ilin valiliğinden cevap alabildi.

MEB ise sendikaya dönüş yapmadı. Sendikanın, MEB’in 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı verileri ile 61 ilden gelen sonuçları kullanarak hazırladığı raporunda özetle şu bilgiler yer aldı:

- Türkiye’de ücretli öğretmen sayısı 63 bin 656. Bu öğretmenlerin 26 bin 276’sı eğitim fakültesi mezunu, 27 bin 56’sı eğitim fakültesi hariç lisans mezunu, 8 bin 398’i ise ön lisans mezunu. Türkiye’de norm kadro ihtiyacı 103 bin 326.
- En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller 7 bin 140 ile İstanbul, 3 bin 724 ile Diyarbakır, 2 bin 649 ile İzmir, 2 bin 162 ile Antalya.

Haberin Devamı

Uzmanlıkları yok

- Özel uzmanlık gerektiren zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinde ön lisans mezunu ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılıyor. Zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak derslere giren ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı bazı illerde eğitim fakültesi mezunu ücretli öğretmenlerden fazla.
- Branş öğretmeni olarak görev yapan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin bazı illere göre dağılımı ise şöyle: İzmir 455, Antalya 330, Mersin 219, Sivas 90, Sakarya 86, Balıkesir ve Adana 79.

İhtiyacın altında

- Ücretli öğretmen sayısı bile norm kadro ihtiyacının altında. Yani kadrolu ve sözleşmeli öğretmen istihdamının yanı sıra yapılan ücretli öğretmen görevlendirmesi bile öğretmen açığını kapatmaya yetmiyor.