Gündem 81 proje hazırladık ilki dönüşüm olacak

81 proje hazırladık ilki dönüşüm olacak

27.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Bakırköy Belediye Başkan Adayı Mehmet Emin Ertekin, kamu kurum ve kuruluşlarının onayını alarak 81 adet proje hazırladıklarını ve en çok önem verdikleri kentsel dönüşüm konusuna öncelik vereceklerini söyledi

81 proje hazırladık ilki dönüşüm olacak

Ak Parti Bakırköy Belediye Başkan Adayı Mehmet Emin Ertekin, Bakırköy’de yaşayan biri olarak Bakırköylünün sorunlarını yakından bildiğini belirterek, “Bu sorunları çözmek için 81 proje hazırladık. Projelerimiz, altyapısı yapılmış, gerekli kurum ve kuruluşlarla görüşülerek hazırlanmış gerçek projelerdir” dedi.
Projelerden en önemlisinin kentsel dönüşüm olduğunu kaydeden Ertekin, şunları söyledi:
“Bakırköy deprem kuşağında. Bu konuda çok ciddi anlamda çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm ofisleri açtık. Mimar, mühendis ve şehir plancılarımız buralarda kentsel dönüşümü nasıl yapacağımızı anlatıyor. Bizim formülümüz vatandaşın cebinden bir kuruş çıkmadan, bir metrekare kaybetmeden, taşınma ve kira yardımı da alarak yapılacak dönüşümdür. Bazı bölgelerimizde yeşil alan yok, oralarda ada bazında çalışılacak. İsterlerse vatandaşa bir tip proje vereceğiz. Bu projede mutlak surette otopark olacak. Bina cephe tasarımları diğer binalara uyumlu olacak. Kendilerine iki kat artışı vereceğiz ve dönüşümü kendileri yapacak. Bazı bölgelerde bir kat bile yeterli olacak.”

‘Merkezde ada bazlı’
Merkez mahallelerde dönüşümü ada bazında yapmak gerektiğini kaydeden Ertekin, şöyle konuştu:
“Caddeler çok dar, binalar çok ufak. Oturum alanları 70-80 metrekare olan binalar var. O binaların altına otopark yapmak mümkün değil. Bu nedenle bu bölgelerde ada bazında dönüşüm olacak. Herkese aynı hakları tanıyacağız. Hukuki olarak ve koordinasyon olarak vatandaşın yanında olacağız. İstedikleri kişiyle anlaşsınlar, isterlerse kendileri yapmak şartıyla da imkan tanıyacağız.”
İnsanları yerinden ayırmadan, aynı komşularıyla, aynı yerde oturmak şartıyla dönüşüm yapılacağını ifade eden Ertekin, şunları söyledi:
“Bunu her detayıyla anlatıyoruz. Ama rakiplerimiz çarpıtıyor, ‘Sizi başka yerlere gönderecekler’ diyorlar. Biz müteahhitlik yapmayacağız. Bizim meclis üyelerimiz arasında müteahhit yok. Vatandaş bir konuda tıkanır, bize danışırsa ona öneride bulunacağız. Bizim amacımız o dönüşümü yaptırmak. Dönüşüm olursa biz görevimizi yapmış oluyoruz. Başlangıcından bitişine kadar, daireler vatandaşa teslim edilene kadar takipçisi olacağız. Vatandaşın avukatı olacağız.”

Ataköy’de dönüşüm
Ataköy’ün ilk kısımlarındaki bazı bölgelerde kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu ifade eden Ertekin, şöyle konuştu:
“Ataköy’deki bu kentsel dönüşümü yapacağız. Ben Siirt’te bahçeli evde, meyve bahçesi içindeki bir evde büyüdüm. Şimdiki çocuklar apartman dairelerinde, dört duvar arasında, bilgisayara mahkum şekilde yaşıyor. Ataköy’ün ilk kısımlarındaki binaların da olduğu gibi, fazla kat artışı olmadan yenilenmesini isterim. Projelerimizi önce vatandaşlarla konuşacağız.”
Bodrum katlarda daire yapılmasını engellemek için bir yasal düzenleme hazırlandığını kaydeden Ertekin, “İnsanca yaşam için bodrum katlarda daire olmaması lazım. Vatandaş, ‘Bodrum katta evimiz var, dönüşüm olursa ne olacağız’ diye soruyor. Bu durumda kat artışı vereceğiz, bodrum katta oturan kişi giriş kata gelecek. Bodrum katlar ise sığınak ve otopark olacak” dedi.

Haberin Devamı

MEHMET EMİN ERTEKİN KİMDİR?
1966 yılında Siirt’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Siirt’te yaptı. Atatürk Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1979 yılından beri Bakırköy’de bulunan işyerinde ticaretle uğraşıyor. 2004-2009 yılında Ak Parti Bakırköy Belediye Meclis üyeliği görevini yaptı. 2009 seçimlerinde Ak Parti birinci sıra meclis üyeliği nedeniyle İstanbul Büyükşehir Meclisi’ne girmeye hak kazandı. Halen ticaretle uğraşan Ertekin, evli ve iki çocuk babasıdır.

‘Sosyal projelerimizle yardıma muhtaç olanları destekleyeceğiz’
Bakırköy’de sosyal projelere ağırlık vereceklerini belirten Ertekin, evde yardım bekleyen kimsesiz, yaşlı, engelli ve yetimlere destek olacaklarını söyledi. Ertekin, şunları söyledi:
“Bakırköy’de yaşayan yaşlı ve engelliler var. Bakırköy’de yaşarsanız, evinde hizmet bekleyen insanları bilirseniz, gerçekten ellerine bir el değmesi için nasıl beklediklerini bilirsiniz. Bizim yoksul insanlarımız gururludur, cami önünde dilenmez. Hizmet gelmesini bekleyen insanlar için bunun ne kadar önemli olduğunu bilerek, bu insanlara yardım edeceğiz. Bu insanlarımız için sosyal projelerimiz var. Evinde bakıma muhtaç insanlarımız, güneş yüzü görmeyen, evinin temizlenmeye ihtiyacı olanlar var. Bunların projelerini yaptık.”

‘Bakkart’a devam’
Bakırköy’de Bakkart hazırlanırken belediye meclis üyesi olarak destek verdiğini ifade eden Ertekin, “Bunların hepsine devam edeceğiz. Üstüne artı koyacağız. Daha fazlasıyla geliştireceğiz” dedi.
E5 kıyısında yapılan Botanik Park’ın ‘kuru halde’ olduğunu belirten Ertekin, “Orayı biraz daha süsleyeceğiz. Şık bir hale getireceğiz. Çocuk oyun alanlarını artırarak, ışıklandırma yaparak ve kent mobilyalarıyla donatarak daha cazip hale getireceğiz. İçindeki kafede bir çay 2.5 lira, bir neskafe 6 lira. Büyükşehir Sosyal Tesisleri’nde bir çay 75 kuruş. Onları düzelteceğiz. Sosyal tesislere gidenler, İstanbul Büyükşehir tarifesi neyse çaylarını aynı tarife üzerinden içecek” dedi.

‘Her semte havuz’
Her semte bir havuz yapacaklarını kaydeden Ertekin, “600 metrekareye oturan yarı olimpik havuz yapmak mümkün. Her mahallede bu kadar yeri mutlak surette buluruz ve yaparız. Maliyeti 800 bin lira. Bundan 15 mahalleye yapsak 12 milyon lira yapar. Bakırköy Belediye bütçesinin binde biri bile değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kaymakamlık, emniyet, lise kalkacak, meydan büyüyecek’
Mezarlığın üst noktasından İstanbul Caddesi’ne kadar olan kısımda meydanı genişleteceklerini belirten Ertekin, şunları söyledi:
“Tren yolunun belli bir kısmının üstünü kapatacağız. Meydana çok şık bir amfi tiyatro yapacağız. Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü, Kız Meslek Lisesi’ni oradan taşıyoruz. Meydanın yeniden düzenlenecek halini proje olarak hazırladık. Rakibimiz, ‘Meydanın altına üç kat otopark yapacağım’ diyor. Ama İDO’dan başlayan ve Bakırköy meydan, Zuhuratbaba, İncirli, Bağcılar ve Kirazlı’ya giden metro projesini bilmiyor. Meydanın altından geçen metroyu bilmediği için üç kat yeraltı otoparkı yapınca metronun üstüne düşüyor. Emniyet, kaymakamlık, lise kalkacak dediğinizde birçok yerden izin almanız lazım. Meydan genişletilecek dediğinizde Büyükşehir’le anlaşmanız lazım. Biz ezbere yapmadık bunları. Tren yolunun bile ne kadarını kapatabiliriz, bunların hepsinin hesabını yaptık.”

‘İkinci bahar evi’
81 vizyon projesi arasında yer alan semt konağı projesinin içinde spor salonu, aile sağlığı merkezi, muhtarlık ve ikinci bahar evi yapacaklarını belirten Ertekin, “Buraya gelenler dergisini, kitabını okusun; çayını, kahvesini içsin, sohbetini etsin. Kadınlara yönelik kurslarımız olacak. Fuayesindeyaptıkları işleri sergileyip, satabilecekler” dedi.

Haberin Devamı

‘İstanbul Caddesi ve sahilde trafik akışı yeraltına alınacak’
Bakırköy’de trafiğin yeraltına alınacağı yerleri belirlediklerini kaydeden Ertekin, şöyle konuştu:
“İstanbul Caddesi’ni Capacity’nin başlangıç noktasından Bakırköy Lisesi’ne kadar yeraltına alıyoruz. Yer üstünde kalan kısmını da tamamen yayalaştırıyoruz. Sahil yolunda da trafiği, Ataköy Konakları önünden Sakızağacı Mahallesi’ne kadar yeraltına alacağız. Denizi olan Bakırköy’de insanları denize ulaştırıyoruz. İnsanlar meydandan denize kadar yürüyerek gidebilecek. Setüstüne merdivensiz bir üstgeçit yapacağız. Yaşlı, engelli ve çocuklar, bisikletli ve çocuk arabası olanlar yürüyerek karşıya geçebilecek.”

‘Sahil halka açılacak’
Ataköy sahilinde 2008 yılında TOKİ tarafından 850 milyon liraya satılan 125 bin metrekarelik arazi üzerinde Qatari Diar, Sinpaş Yapı ve Eksim Holding tarafından yapılacak gayrimenkul projesinin inşaat ruhsatının 3 Aralık 2013 tarihinde Bakırköy Belediyesi tarafından verildiğini belirten Ertekin, şunları söyledi:
“Hak ve hukukları neyse yapacaklar. Bu bölgede gayrimenkul inşaatına karşı yürüyüş yaptıranlar buraya ruhsat verdiler. Projenin önünde, denize kadar 50 metre çekme mesafesi olması lazım. Burasını mutlak surette insanlara açacağız. Binalar arasındaki yürüyüş yollarını, insanların sahile inmesi için, mutlak surette bırakacağız. Bunun sözünü veriyorum.”

Haberin Devamı

‘İncirli-Meydan arası tek yön olacak, minibüsler kalkacak’
İncirli ile Bakırköy Meydanı arasındaki trafiğin tek yön olacağını ve Bakırköy Meydanı’ndaki minibüslerin kaldırılarak İncirli’de kurulacak aktarma istasyonuna taşınacağını kaydeden Ertekin, şu bilgileri verdi:
“Trafiği İncirli’den Bakırköy Meydanı’na kadar tek yön yapacağız. Minibüsleri Bakırköy merkezden kaldırıyoruz. Minibüsler İncirli’de yapılacak aktarma istasyonuna gelecek. İncirli’den meydana, insanlar elektrikli troleybüslerle taşınacak. Ancak bu troleybüsler raylı olmayacak, lastik tekerlekli olacak. Troleybüslere ring yaptıracağız.
Bilmeyenler raylı olacak sanıyor. Bunu ciddi olarak çalıştık. Baştan biz de raylı düşünmüştük ama yolun daralacağını görerek raydan vazgeçtik. Bu nedenle lastik tekerlekli yapacağız. İncirli Caddesi’nde ayrıca cephe ve peyzaj tasarım çalışmalarımız var. Bu bölgeyi kent mobilyalarıyla süsleyerek prestij caddeler haline getireceğiz. Sokak ve caddelerdeki işgalleri kaldıracağız. Bakırköy’e insanlar, gezmeye de, alışverişe de gelecek.”

‘İnsansız otopark’
Bakırköy’ün merkez bölgelerinde, ticaretin yoğun olduğu bölgelerde, yeraltı ve yerüstü otoparkı yapacaklarını belirten Ertekin, “İnsansız çalışan otoparklar yapacağız. Bu otoparkları fazla manevra kabiliyeti olmayan bölgelere kuracağız. İnsanlar çok rahat bir şekilde araçlarını park edebilecek” dedi.