Gündem ABD ile ortak devriyenin ardından ortak planlama

ABD ile ortak devriyenin ardından ortak planlama

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

ABD ile ortak devriyenin ardından ortak planlama

ABD ile Türkiye arasında 4 Haziran’da YPG/PKK’nın Suriye’nin kuzeyinde Fırat Nehri’nin batısında yer alan Menbiç’ten çekilmesi için sağladığı mutabakatın birinci ayağı, yoğun görüşme trafiği kapsamında gerçekleşti. TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının birlikte icra ettiği Menbiç Müşterek Birleşik Devriye faaliyetinin birincisi önceki gün icra edildi. Milli Savunma Bakanlığı, TSK ve ABD ordusunun, Menbiç yol haritası çerçevesinde başlayan ilk ortak devriye faaliyetine ilişkin görüntüleri dün yayınladı. Görüntülerde, TSK ve ABD ordusuna ait tank ve ağır silahla donatılmış zırhlı araçların bölgede birlikte devriye gezmeleri görülüyor.

Haberin Devamı

Taraflar daha önce, bölgede koordinasyon içinde, ancak ayrı ayrı devriye faaliyetlerinde bulunuyordu. İki ülke birlikleri, ortak devriye öncesinde yürüttükleri eğitimleri 25 Ekim’de tamamlamışlardı. Türk ve ABD askerleri çalışmayı Menbiç cephe hattı ile Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesindeki Cerablus’u birbirinden ayıran Sacu Çayı’nın civarında yürütüyor.

Uzun görüşmeler sonrası gecikmeli kabul edilen yol haritasına belirlenen hedeflere ulaşana kadar devam edileceği, devriyelerin tamamlanması sonrası DSG’nin oluşturduğu sivil ve askeri meclislerin feshedilmesi sonrası silahlı grupların bölgeden tümüyle çıkarılması öngörülüyor. Bölgede daha sonra askeri ve sivil meclisler yeniden yapılandırılacak.

Haberin Devamı

5 bin kişi

DSG, bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor. Son 3 ay içinde bin 200 YPG’li bölgeden ayrılırken ilçe merkezinde 2 bin, çevresinde 3 bin olmak üzere hâlâ 5 bin silahlı örgüt üyesi bulunuyor. İlçeyi 13 komiteden oluşturulan sivil kent konseyi yönetiyor. Türkiye’nin talebi doğrultusunda Menbiç ve çevresine asılan Öcalan posterleri ve örgüt flamaları kısa süre önce kaldırılmıştı. Silahlı güçlere her ay “eğitim devresi” adı altında yeni silahlı gruplar geliyor. Bölgede askeri alanda ve kentin asayişini sağlamada görev alanlara ABD tarafından 200 dolar maaş ödeniyor.

Kobani’de DSG ile devriye

Kobani ile Tel Abyad ilçelerindeki terör örgütünün faaliyetlerini yakından izlemeye alan TSK’nın sınır hattındaki hareketliliği devam ediyor. ABD askerleri dün 12.00 sıralarında Kobani ile Tel Abyad ilçelerinin sınır hattında zırhlı araçlarla devriye turları atmaya başladı. ABD askerlerinin görüntüleri Kürt medyasına servis edildi. Bölgedeki bir kaynak, ABD askerlerinin önceki akşam 21.00 sıralarında Kobani bölgesinde resmi olarak göreve başladığını, Tel Abyad’ı da kapsayan devriye turlarına iki veya üç gün sonra Fransa, Avusturya ve Hollanda askerlerinin de katılacağını öne sürdü.

Bu arada DSG unsurlarının Deyr ez Zor bölgesinde DAEŞ’e karşı operasyona yeniden başladı. Bölgedeki güvenilir kaynaklar, ABD’nin bölgedeki hava savunma sistemini de dünden itibaren aktif hale getirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

ABD ile ortak devriyenin ardından ortak planlama

Tel Abyad girişinde YPG/PKK zorbalığı

Tel Abyad’da AA kamerasına yansıyan görüntülerde, askeri üniforma giymiş YPG/PKK’lıların ilçenin girişinde araçları durdurarak, kimlik kontrolü yaptığı görülüyor. Uzun kuyruklar oluşturan sivil araçlar ancak kontrolün ardından ilçeye girebiliyor.