Gündem Abud Efendi Köşkü’nde yeni sergi

Abud Efendi Köşkü’nde yeni sergi

24.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mayıs ayında açılan ve yaklaşık bir ay süren 13. Sharjah Bienali kapsamındaki ‘BAHAR’ sergisiyle gündeme gelen Sultanahmet’teki Abud Efendi Konağı yeni bir sergiye ev sahipliği edecek. Konakta bugünden itibaren 3 Şubat 2018’e dek ‘koloni’ adlı bir sergi yer alacak.

Abud Efendi Köşkü’nde yeni sergi

Serginin kavramsal teması ‘insan’ tanımını sorgulamaya açan global toplumsal koşullar ve durumlardan, sanatsal çalışmalardan, akademik üretimlerden ve tartışmalardan besleniyor. İnsanı ayrıcalıklı kılan ve var oluşu topyekün insana atfeden bilgi, bilim, teknoloji ve siyaset üretim biçimlerini eleştirel bir bakışla ele alıyor. Bedeni ve bedenli varlığı eylem gücüyle işaret eden, böylelikle insan/insan olmayan, doğa/kültür, canlı/cansız, organik/teknolojik gibi inşa edilmiş ikilikleri tartışan sanatsal çalışmaları bir araya getiriyor. Doğanın ve ‘doğal’ın uzantısı olagelmiş normallik kabullerini, bu kabüllerden hareket alan ahlakçılığı, dişi-erkek morfolojilerine sıkışmış biyolojik çoğalmacılığın kurulma biçimlerini sorguluyor.

Haberin Devamı

Toplumsal etkileşimler

Dil ve toplumsal cinsiyet tartışmaları ile ilişkilenen koloni sergisi, toplumsal etkileşimlerden türeyerek birbirini var eden insan merkezci kurgulara mesafe almanın bugün için barındırdığı anlamların izini sürüyor. Bu kurguları insan-sonrası ve queer eleştiri ufkundaki paydaşlıklar aracılığıyla tartışan önermelere yer veriyor.

Sergide eserleri yer alan sanatçılar ve katılımcılar ise şöyle Yavuz Erkan, Ursula Mayer, Nilbar Güreş, Erinç Seymen & Uğur Engin Deniz, Daria Martin, Gökçe Yiğitel, Mary Maggic, İris Ergül, Katja Novitskova, Furkan Özkekin, Dynasty Handbag, Aykan Safoğlu, İz Öztat ve Zişan, Kerem Ozan Bayraktar, Mariah Garnett, Umut Yıldırım, Yasemin Nur ve İyi Saatte Olsunlar. Sergi, Kevser Güler, Derya Bayraktaroğlu ve Aylime Aslı Demir’in küratörlüğüyle gerçekleşiyor.