Gündem ‘Adalara Gezinti’ ilk kez müzayedede

‘Adalara Gezinti’ ilk kez müzayedede

06.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Artam Antik A.Ş.’nin 12 Mayıs’ta gerçekleştireceği 300. müzayedesinde İbrahim Çallı’nın ‘Adalar’da Gezintisi’nden Cihat Burak’ın ‘Hayal Donnma’sına dek pek çok eser satışa çıkacak.

‘Adalara Gezinti’ ilk kez müzayedede

Artam Antik A.Ş., 12 Mayıs’ta saat 14.00’te 300. Müzayede’sini gerçekleştirecek. Müzayedede önemli Türk sanatçılara ait eserleri satışa sunulacak. Türkiye’nin önemli sanatçılarının yer aldığı müzayede iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde usta Türk ressamları ve değerli antikalar yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu bölümde İbrahim Çallı’nın ünlü ‘Ada’da Gezinti’ tablosu da ilk kez müzayedeye çıkıyor. 700 bin TL açılış fiyatı olan tablo sanatçının önemli eserlerinden biri. Çallı’ya ait ‘Çınaraltı’, ‘Rumelihisarı’ ve ‘Natürmort’ konulu eserleri de satışa sunuluyor. Hoca Ali Rıza’nın başyapıtlarından ‘Kırmızı Ev’ konulu guaj çalışması da müzayedenin kıymetli eserlerinden biri. Ayrıca Avni Lifij’in ‘Ayasofya’ tablosu, Sami Yetik’in ‘Ankara Kalesi’ konulu görkemli tablosu bu müzayedede satışa sunulan eserler arasında. Hikmet Onat, Vecih Bereketoğlu, Feyhaman Duran, Şevket Dağ, Cemal Tollu, Malik Aksel, Mahmud Cuda imzalı eserler de ilk kez müzayedede satışa sunulacak. Antik A.Ş.’nin 300. Müzayedesinde Osmanlı ve Avrupa yaşantısının ihtişamını yansıtan saraylara ait oturma takımları, vitrinler, Sevres porselen vazolar, bronz heykeller ve antika objelerin yer aldığı eserler de bulunuyor. Hat sanatının örneklerinden Mahmut Celaleddin, Kamil Akdik ve Mehmed Fehmi ketebeli Hilye-i Şerifler, Hafız Ali Rıfkı’ya ait el yazması Kuran-ı Kerim Osmanlı hat sanatının önemli örnekleri olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

‘Adalara Gezinti’ ilk kez müzayedede

300 eser iki katalog

Müzayedeyi Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam yönetecek. Çok değerli eserlerin bir araya geldiğini söyleyen Artam, sanatseverlere kaçırılmaması gereken bir müzayede hazırladıklarını belirtiyor. Artam “300. müzayedemiz Türk resim sanatının en değerli imzalarının yer aldığı görkemli bir sergiye dönüştü. 1880’lerde oryantalist ressamların gözünden İstanbul betimlemeleri ile başlıyor ve Türk resim sanatının zaman tüneli olarak devam ediyor. 1890’lardan 1980’lere kadar uzanan geniş bir yelpaze sanatseverleri bekliyor” diye belirtiyor.

Müzayedenin ikinci bölümünde Fahrelnissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Cihat Burak, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Selim Turan, Avni Arbaş, Nuri İyem, Nurullah Berk, Adnan Çoker, Mehmet Güleryüz, Ömer Uluç ve Neşe Erdok imzalı eserler yer alacak. Müzayedede 20. yüzyıl resim sanatından önemli bir seçki satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Duyguları ve heyecanı müzikle anlatmış ünlü piyanist besteci Frédéric Chopin’e saygı için Nejad Melih Devrim’in 1960 yılında Varşova’da yaptığı ‘Chopin’ adlı eseri müzayedenin öne çıkanlarından biri.

1964 yılında Paris Modern Sanatlar müzesinde sergilenen ve uluslararası yarışmada müzenin üçüncülük ödülünü alan Cihat Burak’ın ‘Hayal Donanma’ isimli tablosu izleyicilerle buluşuyor. Fahrelnissa Zeid’in ‘Yelken’i müzayedenin bir diğer önemli eseri. Eski Aliye Berger Koleksiyonu’ndan müzayedeye gelen eserin yanı sıra müzayedede 1940-1960 ve 1970’lerden dört farklı Fahrelnissa Zeid eseri var. Burhan Doğançay’ın “Yelkenler” konulu tuval çalışması yine ilk kez müzayedeye çıkacak eserler arasında.

‘Adalara Gezinti’ ilk kez müzayedede

Ustalar geçidi

Müzayedenin diğer öne çıkan eserleri arasında Erol Akyavaş’ın ‘Duvarlar’ ve ‘Kafalar’ serilerinden eserleri, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘İstanbul’ konulu soyut çalışması, Nurullah Berk’in ‘Ütü Yapan Kadın’ ve ‘Çiçekler’, Orhan Peker’in ‘Atbaşı’ konulu eseri, Füreya Koral, Alev Ebuzziya imzalı seramik çalışmalar ile Kemal Önsoy ve Canan Tolon imzalı eserler yer alıyor.

Haberin Devamı

Satışa sunulacak eserler 12 Mayıs’a dek Antik A.Ş. sergi salonlarında görülebilir. Müzayede ile ilgili bilgi (www.artam.com) sitesinden ve (0212) 236 24 60 telefon numarasından alınabilir.