Gündem Adamotu nedir? Zehirli mi? Adamotu ıspanak nasıl anlaşılır?

Adamotu nedir? Zehirli mi? Adamotu ıspanak nasıl anlaşılır?

04.11.2019 - 16:51 | Son Güncellenme:

İstanbul'da yaşanan ıspanak zehirlenmeleri Tekidağ'a sıçradı. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu hakkında açıklama yaparak zehirlenmelerin ıspanak kaynaklı değil, zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğunu belirtti. Bu açıklama sonrası atropin ve scopalamin bulunan yabacı otlar araştırılmaya başlandı. Bunlardan biri de Adamotu... Peki adamotu nedir?

Adamotu nedir Zehirli mi Adamotu ıspanak nasıl anlaşılır

olarak zehirlenme Tekirdağ'da görüldü. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür." diye belirtti. Açıklama sonrası, güzelavradotu, adamotu gibi atropin ve scopalamin bulunan yabacı otlar gündem oldu. Peki, Adamotu nedir? Zehirli mi?

Haberin Devamı

ADAMOTU NEDİR?

Adam otu, patlıcangiller familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı. Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir. Adamotu zehirli bir bitkidir.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI

İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.

Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Haberin Devamı

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.

Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür.

İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir.

Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir.