Gündem Adaylar konuştu mimikleri ne dedi?

Adaylar konuştu mimikleri ne dedi?

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüz okuma programıyla üç cumhurbaşkanı adayını inceleyen Emrah Taşlı ve Paul Ivan sonuçları aktardı: Erdoğan’ın mimikleri yüzde 82 kızgınlık, yüzde 12 korku, Demirtaş’ın mimikleri yüzde 50 mutluluk, yüzde 34 korku, İhsanoğlu’nun mimikleri yüzde 74 kızgınlık, yüzde 20 memnuniyetsizlik gösteriyor

Adaylar konuştu mimikleri ne dedi

Bilgisayarlı görü ve örüntü tanıma alanlarında uzman Emrah Taşlı ve Paul Ivan, FaceReader adlı yazılımla cumhurbaşkanı adaylarının TRT’de yaptıkları propaganda konuşmalarında mimikleri üzerinden nasıl göründüklerini analiz etti. Yazılımın, 2012’de yapılan ABD başkanlık seçimlerinde Willard Mitt Romney ile Barack Obama’nın konuşmalarının analiz edilmesinde de kullanıldığını belirten Taşlı, bu teknolojinin öğrenci dikkat ölçümlerinde, sağlık alanında, reklam çalışmalarında ve tüketici hareketleri gözlemlerinde kullanılabildiğini belirtti. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde lisans ve doktora eğitimi alan Taşlı, doktora eğitiminin ardından Amsterdam Üniversitesi’nde bilgisayarlı görü ve örüntü tanıma alanlarında araştırmacı olarak çalıştı. Dr. Taşlı, Amsterdam merkezli bir teknoloji şirketi olan VicarVision’da çalışma arkadaşı Paul Ivan ile birlikte Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi atmosferini farklı bir perspektiften analiz etmek için Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın TRT’de yaptıkları 15’er dakikalık propaganda konuşmalarındaki mimikleri üzerinden bir çalışma yaptı.

Nasıl görünüyor?
Adayların mimiklerinden nasıl göründüklerine yönelik bir analiz yapan ikili, adayların konuşma sırasında nasıl hissettiğine dair bir iddiada bulunmadıklarının altını çiziyor. Bilimsel sonuçlara göre adaylar konuşmalarda çok fazla mimik kullanmadı. İhsanoğlu yüzde 32 ile en çok mimik kullanan aday olurken, Erdoğan’ın mimik kullanma oranı yüzde 15, Demirtaş’ınki ise yüzde 6. nötr ifadeler çıkarıldığında adayların mimikleri şöyle:
Demirtaş: Yüzde 50 mutluluk, yüzde 34 korku
Erdoğan: Yüzde 82 kızgınlık, yüzde 12 korku
İhsanoğlu: Yüzde 74 kızgınlık, yüzde 20 memnuniyetsizlik.

Haberin Devamı

Sistem nasıl çalışıyor?

Otomatik yüz analizi için geliştirilmiş ilk ürün olan FaceReader 300’den fazla üniversite, araştırma merkezi ve şirket tarafından kullanılan en yaygın yazılım. Analiz için yüzdeki önemli noktalar bulunuyor ve yüze ait 3 boyutlu bir model oluşturuluyor. Bu modelin yüze oturtulması ile yüzdeki her bir noktanın ve kasların hareket bilgisine ulaşılabiliyor. Basit bir örnek olarak kaşların çatma hareketi sinirlilik; dudak bükme üzüntü göstergesi olarak algılanıyor. Sistem kişilerin gerçekten hissettiği duygu durumunu değil, yüzlerine yansıyan duyguları gösteriyor. Bu analizler sayesinde duyguların dışa vurumu, kültürler arası farklılıklar ve insan algısı üzerine bilgi edinmek mümkün olabiliyor. Bu sistemle ayrıca bir reklamın uyandıracağı etki, önceden farklı kültürel gruplar üzerinde test edilebiliyor.

Yazarlar