Gündem Adet düzensizliği neden olur

Adet düzensizliği neden olur

20.04.2018 - 14:04 | Son Güncellenme:

Adet düzensizliği kadınlarda sık görülen problemlerden biridir. Stres, gündelik hayattaki değişkenler en büyük etkenlerden bazılarıdır. İşte âdet düzensizliğine neden olabilecek etkenler…

Adet düzensizliği neden olur

Adet döngüsü yirmi bir ve otuz beş gün arasındaysa normal kabul edilmektedir. Kanama süresi iki ile yedi gün arasında olmalıdır. Yirmi bir ve otuz beş günlük periyot içinde olmasına rağmen bazı düzensizlikler görülebilmektedir. Normalden daha uzun, seyrek veya daha sık olan kanamalar veya ara ara görülen kanamalar âdet düzensizlikleri olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Âdet düzensizliği neden olur

Aktif cinsel yaşamı olan insanlar eğer iyi korunmuyorsa görülen âdet gecikmesinin en olası nedeni hamileliktir. İkinci bir neden ise yumurtlama olmamasıdır. Bunun yanı sıra düzenli regl olan bir kadında birde bire ortaya çıkan gecikmenin sebebi stres veya bazı yaşam tarzı faktörlerinden dolayı hormon dengesinin bozulması da olabilir. Mesela aşırı kilo kaybı, aşırı kilo alma veya aşırı egzersiz yapma bunlara örnektir.

Doğurganlık döneminde en sık görülen düzensizlikten biri ara kanamadır, buna rahimdeki enfeksiyonlar sebep olabilir. Bu ara kanamalar nadiren de olsa kanser belirtisi olabilir bu yüzden ciddiye alınmalıdır. Doğum kontrol için yapılan farklılıklar da âdet düzensizliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra mevsimsel değişiklikler, üzüntü, hormonlarda oluşabilecek herhangi bir dengesizlik âdet düzensizliğine sebep olabilmektedir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanımı bile hormon dengesizliğine neden olabilir.

Haberin Devamı

10 günden fazla süren kanamalar aşırı kanamalara girer. Aşırı kanama problemi genelde menopoz başlangıcı, hormonsal problemler, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kan pıhtılaşması problemi gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Bunların yanı sıra rahimde oluşan miyomlar, rahim içi kullanılan araçlar ya da kalınlaşma sebebiyle kasların kasılma yeteneğinin etkilenmesi kanama süresini ve kanama miktarını etkileyip arttırabilir.

Bunun yanı sıra hızlı kilo alma veya kilo kaybı, diyabet, antidepresan gibi ilaçların kullanımı, hormonal dengesizlikler, karaciğer hastalıkları, obezite hastalığı, östrojen desteği, kan inceltici ilaçlar, ağır egzersiz programları, rahim kanseri, tiroit sorunları âdet düzensizliğine sebep olan etkenlerden bazılarıdır.

Adet düzensizliği tedavisi

Adet düzensizliğine sebep olan etkeni bulmak oldukça önemlidir. Tedavi için genellikle ilaç kullanılır fakat ameliyat gereken durumlar da olabilir. Bazı zamanlarda yaşam tarzını, uyku düzenini değiştirmek bile işe yarabilir. Aşırı kilolu insanların zayıflaması, kullanılan ilaçlar âdet düzensizliğine sebep oluyorsa ilaçların değiştirilmesi bu sorunu giderebilir.