Gündem Afganistan’dan ABD’ye uzanan azim hikâyesi

Afganistan’dan ABD’ye uzanan azim hikâyesi

02.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğuştan iki kolu olmayan Afganistanlı Abbas Karimi 2013 yılında kaçak yollarla girdiği Türkiye’de yüzme yarışlarında önemli dereceler elde etti. Türk vatandaşlığı başvurusundan 4 yıl boyunca sonuç alamayan Karimi, mülteci olarak gittiği ABD’de olimpiyatlara hazırlanıyor...

Afganistan’dan ABD’ye uzanan azim hikâyesi

Ülkesindeki kargaşadan kaçarak altı yıl önce sığındığı Türkiye’de katıldığı engelliler yüzme yarışmalarında birincilikler kazanan iki kolu da olmayan Afganistanlı Abbas Karimi, şimdi çalışmalarını ABD’de sürdürüyor.

Haberin Devamı

Karimi, 2013 yılında kardeşi Hüseyin ve kuzeniyle birlikte kaçak yollarla Türkiye’ye girdi. Doğuştan iki kolu da olmayan Karimi, çeşitli illerde kaldıktan sonra İstanbul’a geldi. 100 metre sırtüstü ve 50 metre kelebekte Türkiye yüzme şampiyonu olan Karimi, tecavüz iddialarıyla 2019 yılı başında kapanan Yel Değirmeni Çocuk Destekleme Merkezi’nde 1.5 yıl kaldı. Türk vatandaşlığı için başvuran ancak tüm başarılarına rağmen yaşı dolayısıyla Türk vatandaşlığına alamayan Karimi, 2017 yılında ABD’ye mülteci statüsünde göçtü.

‘Mecburen gittim’

Milliyet’in ulaştığı Karimi 2020 Tokyo Olimpiyatları’na hazırlandığını ve Oregon eyaletinde antrenörü ile birlikte kaldığını söyledi. Karimi, “Türkiye’de kalmayı yaşamayı çok istiyordum. Vatandaşlık için herkes söz verdi, ama icraat olmadı. Her sene Dünya ve Avrupa şampiyonalarını kaçırdım. Ama ‘Artık kaçırmayacağım’ dedim ve Türkiye’den gitmeye karar verdim. ABD’ye göçmen statüsünde başvurdum. Başvurum kabul edildi. Şimdi iki ay sonraki şampiyonaya hazırlanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Afganistan’dan ABD’ye uzanan azim hikâyesi

Milliyet’in ulaştığı Karimi, “Türk vatandaşlığı için sözler verildi ama olmadı. Ben de gitmek zorunda kaldım. Ama Türkiye’yi çok özledim” dedi.

‘Türkiye’yi çok özledim’

En son 2017 yılında Meksika’da yapılan Dünya Engelliler yüzme yarışında altın madalya kazanan Karimi, “Berlin’de bir ay önce yarıştım. Türkiye Milli Takımı da gelmişti. ‘Gel bizimle kamp yap’ dediler. Gelemedim. Türkiye’yi çok özledim. Gelecekte de ailem Türkiye’ye taşınacak. İzmir’de yaşayan güreşçi kardeşimi yanıma getirmeye çalışıyorum. Şu anki bütün hedefim 2020’deki Tokyo Olimpiyatları” dedi.