Gündem Afganistan: Rüşvet ülkesi

Afganistan: Rüşvet ülkesi

04.12.2010 - 02:59 | Son Güncellenme:

Wikileaks’in sitesinde yayımlanan belgelerde, Afganistan bir “rüşvet ülkesi” olarak görülüyor

Afganistan: Rüşvet ülkesi

Geçen Ocak ayına ait bir belgede, ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Afganistan’ın yeni kabinesinde yer alması muhtemel isimlerden bahsederken Tarım Bakanı Asıf Rahimi, “Hakkında rüşvet iddiaları bulunmadığı teyit edilen tek bakan” olarak tanımlanıyor.

52 milyon dolarla Dubai’ye
Başka bir belgede ABD’nin Afganistan Büyükelçisi Karl Eikenberry, Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Ziya Mesud’un 2009’da Kabil’den aldığı 52 milyon dolar nakit parayla Dubai’ye indiğini söylüyor. Mesud’un, Amerikan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri tarafından kara para aklanmasını durdurmak için gözaltına alındığını, ancak daha sonra paranın nereden geldiğini açıklamadan gitmesine izin verildiğini ifade ediyor.
Eikenberry, büyük miktarlarda paranın haftalık, aylık ve yıllık olarak Afganistan’a geldiğini ve ülke dışına gittiğini, 20 Ağustos 2009’daki devlet başkanlığı seçiminden önce bankacılık sisteminden 600 milyon doların çekildiğinin rapor edildiğini, son aylarda 200 milyon doların daha çekildiğini kaydetti.
Kuryeler, paranın genellikle Pamir Havayolları uçakları tarafından taşındığını bildiriyor. Pamir Havayollarının ortakları arasında Kabil Bank, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin kardeşi Mahmud Karzai, Tacik savaş ağası Muhammed Fehim de bulunuyor.
Büyükelçilik telgrafında, dışarı çıkarılan paraların sahipleri olarak, uyuşturucu kaçakçıları, rüşvet alan yetkililer ile yasal yollardan para kazanan, ancak parasını Afganistan’da tutmanın faydası olmadığını düşünen iş sahipleri gösteriliyor.
Wikileaks belgelerinde, Afgan Ulaştırma Bakanlığı’nın da 2009’da kamyon taşımacılığı ücretlerinden 200 milyon dolar kazandığı ancak bunun yalnızca 30 milyon dolarını hükümete teslim ettiği belirtiliyor.
Eski Ticaret Bakanı Vahidullah Şehrani de “İnsanlar örneğin Herat’ta bir devlet dairesinde müdürlük için 250 bin dolar ödüyor. Fakat sonunda güzel malikaneleri oluyor” diyor.