Gündem Afrin’e ‘Zeytin Dalı Harekâtı’

Afrin’e ‘Zeytin Dalı Harekâtı’

21.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TSK, Suriye’nin kuzeyinde terör koridoru oluşturma planına karşı ikinci operasyonunu dün Afrin’de başlattı. Zeytin Dalı Harekâtı adı verilen operasyon BM’nin 51 maddesinde yer alan uluslararası hukuk çerçevesindeki meşru müdafaa hakkına dayandırıldı

Afrin’e ‘Zeytin Dalı Harekâtı’

Türkiye; Suriye’nin kuzeyindeki terör koridoru oluşumunu engellemek için Fırat Kalkanı’nın ardından ikinci büyük operasyon olan Zeytin Dalı Harekatı’nı Afrin bölgesine yönelik olarak başlattı.

Haberin Devamı

FETÖ terör örgütünün dış destekli olduğu değerlendirilen 15 Temmuz’daki darbe girişiminin Türk ordusunda sarsıntıya neden olduğu sanılırken, 24 Ağustos 2016 tarihinde El Bab’ın merkezini oluşturduğu alanda Fırat Kalkanı Harekâtı başlatılmıştı.

TSK; dün ise akşam saat 17.00 sıralarında Afrin bölgesine yönelik harekatı başlattı. Genelkurmay başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00’dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.”

Haberin Devamı

Hukuksal dayanağı

24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı’nın uluslararası hukuk açısından BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile BM’nin DEAŞ’la mücadeleye yönelik almış olduğu kararlara dayandırılmıştı. Zeytin Dalı Harekatı da, BM sözleşmesinin aynı maddesine dayandırılarak icrasına başlandı. Genelkurmay açıklamasındaki, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı vurgusu dikkat çekti.

Rusya’dan yeşil ışık

Türk savaş uçakları, Afrin bölgesinde Suriye hava sahasına daha önce rejimin füze savunma sistemi tehditi nedeniyle giremiyordu. Akşam saatlerinde hava harekatının başlaması, Rusya ile mutabakatın sağlandığı yorumlarına neden oldu.

Rusya ve ABD’ye bilgi

Haberin Devamı

Saat 17.00’de başlayan harekat öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar; ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile telefonla görüştü. Akar, TSK’nın Afrin’e yönelik harekat konusunda mevkidaşlarını bilgilendirdi.

‘Çocuk fotoğrafı gerçeği yansıtmıyor’

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Afrin harekâtın başlamasının ardından terör örgütü PYD/PKK’ya ait bazı sosyal medya hesaplarından da kara propaganda faaliyetleri başlatıldı. Bu kapsamda bazı sosyal medya hesaplarından harekat sırasında yaralanan bir çocuğa ait olduğu iddia edilen fotoğraflar paylaşıldığı tespit edildi. Gerçeği yansıtmayan söz konusu fotoğrafta yer alan çocuğun yaralanma hadisesinin 2016’da gerçekleştiği ve TSK ile ilgisinin olmadığı bildirildi.

Saat saat harekât

Saat 10.22: TSK’den yapılan bilgilendirmede, “19-20 Ocak 2018 tarihlerinde PKK/PYD-YPG terör örgütü tarafından Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında mukabelede bulunulmuş ve PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınaklar vurulmuştur” denildi.
Saat 14.30: Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Kütahya’da yaptığı açıklamada, “Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek” dedi.
Saat 14.35: Başbakan Yıldırım, akşam 20.00’de MHP lideri Devlet Bahçeli’yi Çankaya Köşkü’ne davet etti.
Saat 16.30: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar; ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile telefonla ayrı ayrı görüştü.
Saat 16.59: Başbakan Binali Yıldırım, anamuhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak, Afrin harekatının başladığının bilgisini verdi.
Saat 17.00: Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki TSK Harekat Merkezi’nden yönetilen Zeytin Dalı Harekatı resmen başladı.
Saat 17.05: Suriye’nin değişik bölgelerinden sevk edilen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptığı bilgisi ajanslara yansıdı.
Saat 17.10: Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri geldi.
Saat 17.17: Türk savaş uçakları Afrin’de terör örgütü PYD/PKK’ya ait gözlem noktasını vurduğu öğrenildi. Hatay’ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri ile Kilis sınır hattındaki uçak seslerinin ardından Afrin tarafından da patlama sesleri sürerken Afrin kırsalındaki bazı noktalardan dumanların yükseldiği görüldü.
Saat 17.23: Başbakan Yıldırım, “Şu an itibarıyla kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin’de PYD/PKK ve DEAŞ unsurlarını yok etmek için havadan harekatına başlamıştır” açıklamasında bulundu.
Saat 17.30: ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aradı.
Saat 17.35: Genelkurmay Başkanlığı, harekatın saat 17.00’de başladığını ve adının Zeytin Dalı Harekatı olduğunu internet sitesinden resmen açıkladı.
Saat 18.00: Türk savaş uçaklarının Afrin’in bir çok bölgesinde seri hava akını ile YPG hedeflerini vurduğu bilgileri farklı kanallardan gelmeye başladı.
Saat 18.07: TSK’dan yapılan bilgilendirmede, “PKK/PYD-YPG terör örgütünün başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı tespit edilmiştir” denildi.
Saat 19.15: Genelkurmay Başkanlığı, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108’inin vurulduğunu açıkladı.
Saat 20.30: Genelkurmay Başkanlığı, Afrin’e yönelik hava harekâtına 72 uçağın katıldığını, bölgedeki 108 hedefin imha edildiğini, Türk uçaklarının daha sonra emniyetle üslerine döndüğünü duyurdu.
Saat 21.00: Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile Çankaya Köşkü’nde görüştü. Görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.
Saat 21.45: Başbakan Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki harekât merkezine giderek, operasyon süreciyle ilgili bilgi aldı. (ANKARA-Milliyet)