Gündem Ağar cezaevine girmeyecek

Ağar cezaevine girmeyecek

12.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Susurluk davasından denetimli serbest kalan Ağar’ın faili meçhuller davası nedeniyle tutuklanma kararını Anayasa’ya aykırı buldu. Mahkeme gerekçesinde Ağar’ın faili meçhul cinayetlerle ilgili davada kesinleşmiş bir mahkûmiyetinin bulunmamasını gösterdi

Ağar cezaevine girmeyecek



Susurluk davasında cürüm işlemek amacıyla örgüt kurmak suçundan 5 yıl hapse mahkum edilen eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, 1 yıl 4 gün süre ile Aydın’ın Yenipazar Cezaevi’nde kaldıktan sonra 3. Yargı Paketi uyarınca denetimli serbestlik hakkından yararlanarak tahliye edilmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı zamanaşımına girmeden sonuçlandırmış ve aralarında Ağar’ın da bulunduğu sanıklar hakkında dava açmıştı. Muğla İnfaz Hakimliği, bu davanın açılmasının ardından Susurluk davasından dolayı 5 yıllık hapis kararının infazını çekerken tahliye edilen Ağar hakkındaki denetimli serbestlik kararını kaldırmıştı.

İnfazı durduruldu
Ağar’ın avukatları, Muğla İnfaz Hâkimliği’nin bu kararına Susurluk davasını da karara bağlayan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Mahkeme, Ağar’ın, faili meçhul cinayetlerle ilgili davadan kesinleşmiş bir mahkumiyeti bulunmadığı, bu nedenle Susurluk davasından aldığı cezadan dolayı denetimli serbestlik hakkını yitiremeyeceğini belirterek, Muğla İnfaz Hâkimliği kararının, anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti, 13. maddesindeki ölçülülük ilkesi ve 38. maddesindeki masumiyet karinesi ilkelerine aykırı buldu.
Dosyanın, anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar veren mahkeme, ayrıca Ağar’la ilgili infazın da Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılık itirazını görüşüp sonuçlandırıncaya kadar durdurdu. Kararla birlikte Ağar’ın yeniden cezaevine girme tartışmaları, Anayasa Mahkemesi kararını verene kadar da sonlanmış oldu.