Gündem AIDS 15 yılda 3 kat arttı

AIDS 15 yılda 3 kat arttı

02.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya AIDS günü kapsamında dün çeşitli etkinlikler düzenlenirken, hastalıkla ilgili raporlar dikkat çekici. Yılda 2 milyon kişinin HIV’e yakalandığı ve 1.2 milyon kişinin öldüğü belirtiliyor

AIDS 15 yılda 3 kat arttı

1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla dünyanın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenlenirken, yayımlanan son raporlar AIDS gerçeğini ortaya koydu. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)’in hazırladığı son raporda, son 15 yılda gençlerin AIDS’e yakalanma oranının 3 kat arttığı belirtilirken, vakaların çoğunun Sahra Altı Afrika bölgesinde görüldüğü bilgisi yer alıyor. Raporda, her 1 saatte 26 gencin HIV’e yakalandığı vurgulanırken, 15 ila 19 yaş arasında 2 milyon AIDS’li hasta olduğu düşünülüyor. AIDS vakalarının en çok görüldüğü yer olan Sahra Altı Afrika bölgesinde 10 gençten birinde HIV virüsü olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

UNICEF’in küresel HIV / AIDS programları yöneticisi Craig McClure raporun açıklanmasının ardından Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’ta yapılan konferansta HIV pozitife yakalanan gençlerin tedavi ve bakımının önemini vurgularken, hastalara yönelik desteğin gerekliliğinden söz etti. Afrika’da visürün en çok gözlemlendiği ülkeler Güney Afrika, Nijerya, Kenya, Hindistan, Mozambik ve Tanzanya olarak verilirken, yalnızca Uganda’da 1.5 milyon AIDS hastasının yaşadığı belirtildi.

34 milyon kişi öldü

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, HIV küresel düzeyde büyük bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmekle birlikte ve şimdiye dek 34 milyondan fazla kişinin hayatına mal oldu. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2014 yılı raporuna göre de, 2014 yılı içerisinde dünyada 36.9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu, yılda ortalama 2 milyon kişinin HIV virüsüne yakalandığı ve 1.2 milyon kişinin AIDS nedeniyle öldüğü bilgisine yer verildi.